… in tako sta si Mojca in Janez naslednje jutro vzela čas in se pogovorila. Mojca je bila tista, ki je želela, da se njuno razmerje dokončno umiri. Čutila je, da stres ne vpliva najbolje na malo bitje, ki je raslo v njej. Pri sebi je vedela, da si želi miru in da je to zagotovo tudi najboljše za otroka: “Janez, včeraj sem mogoče preveč čustveno reagirala, a kljub temu bi rada, da se pred rojstvom hčerke uskladiva in se dogovoriva okoli tistega, kar sem včeraj omenila.”

Janez se je strinjal. Ni si želel pretresov. Dovolj mu jih je bilo v teh zadnjih dveh letih z Mojco. Po vsem, kar sta skupaj doživela, si je tudi on želel miru. “Spoštujem tvoje mnenje. Vem, da izhajaš iz krščanske družine in da bi rada to tradicijo, h kateri sodi tudi poroka, nadaljevala. Sam sem drugače vzgojen, a če se strinjaš, bi po rojstvu hčerkice kljub temu stopila pred matičarja in se poročila. Najprej pa bi se rad s teboj dogovoril okoli imena.”

Pri izbiri imena za njuno prvorojenko se je namreč malce zataknilo, saj je bil Janez tisti, ki je menil, da bi hčerki dala mednarodno ime, Mojca pa si je želela bolj tradicionalno. Razmišljala sta tudi o tem, da bi ji dala dve imeni, a sta se odločila, da ostaneta pri enem. Janez je po tem, ko je Mojca prejšnji večer zaspala, razmišljal, katero ime bi bilo pravšnje. Prepričan je bil, da je našel rešitev, ki jo je zdaj predstavil Mojci: “Kaj praviš na to, da bi dala hčerki ime Kaja? Ni tradicionalno slovensko ime, a izvira iz svetopisemske zgodbe in tudi meni je všeč.”

Namesto odgovora je od Mojce dobil strasten poljub. “Dragi, odlična zamisel. Ti, jaz in Kaja! To bo naša družinica. Kar pa se tiče poroke: JA! Takoj ko se bomo navadili eden na drugega, določiva datum. Nobene velike poroke, le najini družini. Vem, da ne bova šla na poročno potovanje v eksotične kraje, kar sem si vedno želela. Šli pa bomo nekam za kakšen teden, le mi trije. To bo hkrati poročno potovanje in prve skupne počitnice. Prav veselim se že. Kaj če bi kar pogledala, kje so primerni hoteli za majhne otroke?”

Janez se je le nasmehnil: “No, predlagam, da še malo počakava in poskrbiva, da bodo prvi dnevi, tedni in meseci najine Kaje čim bolj prijetni, da se navadimo na življenje v troje. Potem bova imela zagotovo še dovolj časa, da se skupaj odločiva, kam nas bo pot peljala.”

“Sploh si ne moreš misliti, kako sem vesela, da sva se tako lepo dogovorila. Boš, prosim, skuhal nekaj dobrega? Midve s Kajo sva že lačni. Jaz pa bom medtem izbrala še zadnje kose pohištva za otroško sobo.”

 


 

Ker vem, da je med bralci mojih zapisov tudi kar nekaj moških, bi danes rad nagovoril njih. Ženske so v času nosečnosti še bolj čustvene kot drugače. Moški jih pogosto vidimo kot krhka bitja, a naj nas videz ne vara. Ženske so močne! Sposobne so preživeti marsikaj. A nikakor ni potrebno, da jih dodatno spravljamo v stres, ki ga ne čutijo le one, temveč tudi bitjeca, ki se razvijajo v njihovih telesih.

Bodimo raje tisti, ki v času nosečnosti svojim ženskam stojimo ob strani, jih podpiramo in skupaj z njimi iščemo rešitve za izzive, ki se nam postavljajo na poti. Čas prve nosečnosti je nekaj posebnega. Večina moških se, tudi ko imajo že odrasle otroke, rada spominja tistega obdobja, saj je povezano z veliko srečnimi trenutki. Prvi je zagotovo tisti, ko izvemo, da bomo postali očetje, najpomembnejši pa, ko se rodi prvi otrok.

Mojca, umirjena, ker sta z Janezom našla odgovore še na zadnje izzive, se je počasi pri sebi pričela pripravljati na porod. Njena nosečnost se je počasi bližala koncu. V sebi je čutila, kako mala Kaja raste. Ni je bilo strah, odločila se je celo, da ne bo vzela protibolečinskih zdravil. Porod je želela doživeti čim bolj naravno. Tudi Janez je bil iz dneva v dan vedno bolj v pričakovanju. Vedel je, da bo kmalu prišel trenutek, ko bodo trije. Z Mojco sta se odločila, da bo pri porodu prisoten in jo bo podpiral.

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Dodaj odgovor

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar