Se sprašuješ, če izobrazba vpliva na partnerski odnos? Ne le izobrazba, tudi inteligenca in izbor službe sta faktorja, ki vplivata na tvoj partnerski odnos. V filmski industriji in večini knjižnih uspešnic je vsebina prilagojena tako, da se uspešne, inteligentne in izobražene osebe najdejo med seboj. Sporočila, ki jih dobivamo v raznih revijah in oddajah, nas spodbujajo, da iščemo za sebe partnerje, ki so v življenju dosegli podobne uspehe, kot smo jih sami.

Toda resnično življenje je pogosto drugačno, kot življenje, ki nam ga prikazujejo. Tudi na tem področju je tako. Pred meseci je bila v Angliji opravljena študija, ki je raziskala to področje. V študiji so sodelovali tako ženske kot moški iz vseh evropskih držav. Medtem, ko so bile ženske z visoko inteligenco, izobrazbo in dobro službo s strani moških označene kot “problematične” v partnerskih odnosih, so na drugi strani pri ženskah ravno to značilnosti, zaradi katerih smo moški bolj privlačni. Marsikatera ženska lahko reče, da je napisano sexistično, tudi sliši se tako. Zagotovo vse ni tako črno belo, kot je izsledek te raziskave.

 

Zakaj imamo moški raje manj izobražene ženske?

Odgovor na to vprašanje je enostaven. Zaradi tega, da imajo ob sebi žensko, ki so bo prilagodila našemu življenskemu slogu in ne bo zasledovala lastnih ciljev. Večina uspešnih moških je danes v tem modernem tempu odsotna več kot zgolj 8 ali 9 ur dnevno. Delovniki so pogosto 12 ali več urni, včasih je potrebno delati tudi ob koncih tedna. Ko tak moški zaključi z delovnikom pogosto nima več energije, da poskrbi doma za gospodinjstvo ali družino. Zaradi tega imamo moški ob sebi raje manj uspešne ženske, saj smo prepričani, da bo naš partnerski odnos bolj uspešen, ko bomo imeli ob sebi žensko, ki nam bo sledila na naši življenski poti in ne bo osredotočena na doseganje lastnih ciljev.

 

In izobražene ženske?

Kljub temu, da so inteligenca, izobrazba in uspešna kariera značilnosti, zaradi katerih smo moški bolj privlačni, so ravno ženske, ki so predane svoji službeni karieri tiste, ki se odločajo za manj izobražene moške. Zakaj? Iz istega razloga kot moški. Potrebujejo manj obremenjenega moškega, ki lahko sledi njihovemu življenskemu stilu in skrbi za gospodinjstvo in družino. Ravno v takih partnerskih odnosih so pogosto tudi moški tisti, ki vzamejo porodniški dopust, medtem ko ženska prekine svojo kariero le za najkrajši možni čas. Čeprav si take ženske pogosto želijo ob sebi enako uspešnega moškega, kot so same, se pogosto odločijo za bolj “varno” alternativo.

 

Ko sta oba manj uspešna?

Pari, kjer sta tako ženska kot moški manj izobražena, inteligentna ali uspešna, so pravilomo bolj uspešni. Zaradi svojih službenih obveznosti, ki so praviloma manj obremenjujoče, imajo dosti več časa, ki ga lahko posvečajo svojemu partnerskemu odnosu. Če si pogledaš Piramido odnosov, so prav ti pari tisti, ki veliko pozornosti posvečajo medsebojnemu spoštovanju in izgradnji zaupanja. Navkljub temu, da imajo manj materialnih dobrin, so praviloma bolj srečni in njihov partnerski odnos le redko zaide v slepo ulico.

 

Kaj pa, ko sta oba zelo uspešna?

Ti odnosi so praviloma najbolj “turbulentni”. Pogosto je tako, da uspešna osebe išče sebi enako osebo, s katero bi bil v partnerskem odnosu. V teh odnosih prihaja do največ ločitev, otroci pri takih parih so redki, ali pa se za otroke odločajo pozneje, saj niti eden, niti drugi ne najdeta časa, ki bi ga lahko posvetili svojemu otroku in skrbi za gospodinjstvo. Privlačnost v takem odnosu ni vedno prisotna, saj se taki ljudje odločajo o partnerju bolj razumsko. To povzroča, da je tak odnos pogosto bolj prijateljski in da si partnerja zaradi pomanjkanja privlačnosti tudi bolj pogosto odločata za spolnost z drugimi, ki jih spoznata in jima nadomeščajo pomanjkanje telesne privlačnosti.

Kot sledi iz raziskave je včasih vseeno dobro, da pri izbiri svojega partnerja vklopimo razum. Pomembno je, da najdemo takega, ki nas bo dopolnjeval in s katerim bomo lahko zgradili močne temelje.

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Dodaj odgovor

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar