Ko je Mojca prvič obiskala jogo, je Janez sedel doma in ni vedel, kaj naj počne. Že čez dan je poklical večino prijateljev, a niso imeli časa. Malo dlje je ostal v službi in potem odšel domov. Usedel se je na kavč in prižgal televizor, a mu noben program ni ustrezal. Strinjal se je z Mojco, da hodi na jogo, ampak mu ni bilo všeč, da se je za vadbo odločila brez njega. Brez energije je šel v kuhinjo in si pripravil prigrizek. Takrat je zaslišal oglas, ki ga je pritegnil …

Šlo je za enega izmed jesenskih maratonov. Pred leti je rad tekel, a je dejavnost opustil, zdaj pa se je spomnil prijetnih občutkov. In če si je Mojca sama izbrala hobi, zakaj si ga ne bi še sam? Odločil se je, da bo spet začel teči. Imel je eno uro časa do Mojčine vrnitve. Odpravil se je do prve športne trgovine, si kupil tekaško obutev in oblačila. Ravno ko se je vrnil domov in odložil vrečke, je skozi vrata stopila Moojca. Ko je Janeza zagledala nasmejanega, se je nekoliko začudila.

Pričakovala je, da bo nejevoljen zaradi joge, še bolj pa je bila začudena, ko je na tleh zagledala vrečke z vadbeno opremo. “Kaj pa boš počel z opremo? Odkar te poznam, se nisi ukvarjal s športom.” Janez je imel pripravljen odgovor: “Saj veš, da sem se pred leti ukvarjal s tekom. Res je že dolgo tega, a čutim potrebo po telesni aktivnosti. Ti si se odločila za jogo, jaz pa bom spet tekel.”

Prvi treningi so bili mučni. S teka je prihajal utrujen in celo telo ga je bolelo. A počasi je pričel uživati. Njegovi teki so postajali daljši in pogostejši. Na začetku je tekel le, ko je bila Mojca odsotna, a čez čas se je odpravil, tudi ko je bila Mojca doma. Njej seveda ni bilo všeč in je sklenila, da bo z Janezom spregovorila o tem. Ker se je bala, da se bo njun pogovor spremenil v konflikt, ki ga ni želela, se je domislila, da ga povabi na sprehod in prijeten klepet ob kavi.

Neko toplo jesensko soboto, oba sta bila prosta, je Mojca povabila Janeza. On, malo presenečen nad povabilom, je seveda pritrdil. Tudi njemu se je zdela ideja prijetna. Dogovorila sta se, da se odpravita, ko se Janez vrne s teka. Mojca si je vzela čas, da se je lepo uredila. Bolj kot zase, je želela biti privlačna za Janeza. Upala je, da bo Janez opazil njen trud. Nadela si je krilo, v katerem si je bila všeč, se malo naličila in bila prav vesela, ko je zagledala Janeza. Ker ga je želela presenetiti, mu je stopila z nasmeškom naproti, a ni pričakovala njegovega odziva. Janez se je že od daleč mrščil in ko ji je prišel bližje, ji je sarkastično dejal: “Greva midva morda v gledališče?!”

Mojca je razočaranje in solze tisti dan le težko skrivala. Ni pričakovala veliko, že s komplimentom ali tem, da bi Janez opazil njen trud, bi bila zadovoljna.

 


 

Janezove odločitve in dejanja so bila posledica tega, ker se je Mojca sama odločila, da prične z jogo. Na nek način ji je želel pokazati, kako se je počutil, ko je sprejemala odločitve brez njega. Čeprav se tudi sam v odnosu ni vedno obnašal, kot bi bilo treba in je večkrat kaj zamolčal, je tokrat prišel do točke, ko ji je želel pokazati, da tudi on lahko počne reči po svoje.

Tek ni le telesna aktivnost, v Janezovom primeru je bil tudi beg od partnerke. Očitno je potreboval čas, da v miru razmisli. A namesto da bi Mojci to povedal, je enostavno začel s tekom, bil čedalje več odsoten in ko je Mojca želela njegov odziv, je dobila ravno nasprotno od pričakovanega.

Moški včasih potrebujemo čas, da razmislimo o svojem življenju. To večinoma počnemo sami. In ko se zavlečemo v svoj svet, tudi kadar smo z nekom v partnerstvu, potrebujemo čas in mir. Ko končamo z razmišljanjem, se bomo ‘vrnili v noramlno življenje’. A če nas v tem času sprašujete in želite izvedeti, kaj se dogaja, se le še bolj oddaljimo. Vsak poizkus se praviloma izjalovi. Ko je Mojca želela Janeza pripraviti do pogovora tudi s svojo privlačnostjo, je dobila ravno nasproten odziv, kot si ga je želela. Bila je razočarana in prizadeta. Počutila se je neprivlačno.

Se bo poskusila o tem pogovoriti z Janezom ali pa bo rešitev iskala drugače? Več o tem v naslednji zgodbi.

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.