Avtorica: Janja Stritar

Spreminjamo se. Naša razmerja se spreminjajo, edina stalnica v našem življenju so spremembe. Včasih se razmerja spreminjajo z nami, včasih ostanejo za nami, včasih pa nas prehitijo. Življenje pač včasih obere svojo pot in takrat se vezi zrahljajo, poti razidejo. In tu te vprašam, zakaj bi oseba, ki si jo ljubil, postala tvoj sovražnik? Mogoče samo zato, ker želi oditi? Da, mora oditi in ko se ti to zgodi, moraš pred očmi imeti eno od pomembnih življenjskih resnic: Vse se zgodi z razlogom, vse ima svoj smisel, le da uvid in spoznanje tebi trenutno še nista jasna, do takrat preteče nekaj časa, da negativna čustva izginejo in se ti dvigne samozavest.

Ljubezenski partner je naš učitelj na premici osebnega razvoja in je naše ogledalo. V danem trenutku je naš partner idealni za nas, je pravi partner in skupaj lahko ostaneta samo kadar skupaj tudi rasteta, v nasprotnem primeru je čas za razhod. Ko pride do razhoda se znajdeš v določenih fazah, mimo katerih ne vodi nobena pot.

 

Jeza je prva faza do katere pride.

Krade ti energijo, razmišljaš o maščevanju, iščeš napake in se smiliš sam sebi. Obiski frizerja, fitnesa, trgovin z oblačili, modnimi dodatki vsemi drugimi stvarmi ti ne uide. Prav tako začneš s spreminjati sebe. Značilni so obiski svetovalcev in terapevtov.

 

Sledi ji faza sprejemanja.

Začneš pogrešati svojega bivšega partnerja, takrat si jezen nase, sprašuješ se zakaj nisi naredil več za svoj odnos, vendar te moram opozoriti, naredil si točno tako, kot si v tistem danem trenutku znal. Zato se ne obtožuj!

 

Počasi prehajaš v fazo prepoznavanja.

Postane ti jasno, kaj te ovira pri razvoju, ugotoviš zakaj nisi zadovoljen sam s seboj, ugotoviš vzorec, ki ga nosiš s seboj, ki izvira iz tvoje družine. Priznaj si svoje napake! In tu se začne delo na sebi. Ne preskoči te faze, saj ti bo koristila, da narediš pravi korak v svojo novo vezo, ko bo čas za njo. Lahko hodiš po svetu v ignoriranju teh povezav in obtoževanju ljudi, takšnih kot so in iskanju idealne osebe, vendar ti bo tak način dolgoročno prinesel prazne odnose in ranjeno srce in prav tako v tem primeru lahko pričakuješ, da boš vstopil v naslednjo razmerje z istimi vzorci obnašanja.

 

In kot zadnja pride faza odpuščanja.

Meni osebno najljubša. Solze končno izginejo, zopet lahko zadihaš s polnimi pljuči in ponovno začneš živeti! Sprejel si spremembe in preživel. Od tu naprej se ti začnejo odvijati pozitivne stvari. Pomembno je, da greš preko vseh faz, saj le tako lahko najdeš zopet svoj pravi jaz, da se prepoznaš! Vem, po svoje te to utrudi, a hkrati postaneš tudi močnejši.

 

Kot obljubljeno, še moje misli o tem, zakaj je partner naše ogledalo?

V svoje življenje privlačiš ljudi in dogodke, ki odsevajo tvojo zavest. Prikazuje, kaj počnemo oz. kje si bil v zmoti ali ranjen. Prav tako odseva to, kar obsojaš in tvoje rane iz preteklosti, katere še imaš. Ogledalo ti odseva tudi to, kar si izgubil ali pa ti je bilo odvzeto. Lahko ti govori o ljubezni, spoštovanju in podobnem,  lahko pa te opominja na nedokončane zaključke prejšnjih vez.

Pomembno je, da se pogledaš v ogledalo in se sprejmeš takega kot si. Možno je, da občutiš strah, jezo ali ljubosumje. Ravno zaradi tega je pomembno, da si vzameš čas zase, za razmislek, za svojo osebno rast. Nikakor se ne podaj hitro v nov odnos, saj potrebuješ čas, da predelaš prejšnjega. Tvoje ogledalo odseva tvojo zaznavo samega sebe. Drugi te bodo zaznali in s teboj ravnali tako, kot se zaznavaš in ravnaš s seboj sam. 

Ti je razumljivo, kaj sem želela povedati z ogledali? 

Na kratko, njegova slabost je tvoja slabost! Postani ljubeč, sočuten in prizanesljiv s samim seboj. Pomembna je ljubezen do samega sebe, a več o tem v mojem naslednjem zapisu. 

Še vedno uživam, ko se posvečam sama sebi, uživam v tem času. A če dobro pomislim ti moram priznati, da še vedno delam tudi sama napake, a počnemo jih vsi in doživljamo svoje osebne padce. Veš, moja prijateljica mi vedno pravi: “Janja, ko padeš globoko, se vedno višje dvigneš. Kot Feniks si, ki se pojavi iz ognja, vedno močnejša.” 

 

Kako se izogniti vsem tem padcem, ki jih doživljamo?

Pa je dobro, da se jim izognemo, saj pripomorejo k temu, da postaneš močnejši. Najpomembnejše je, da na prvo mesto postaviš sebe, partnerja, vezo in se ne zgleduješ po navadah in vzorcih obnašanja, ki si jih prinesel iz prejšnje veze. Zgraditi moraš nov življenjski slog, ki bo sprejemljiv za oba, zato svojo zvezo postavita visoko nad to, kar govorijo ali počnejo tvoji starši, prijatelji, sodelavci. Vidva morata priti do rešitev in sklepov! Pomembni so kompromisi, ki so znak zrelosti in nujni pogoj vzdrževanja kakovostne veze. Nekakšna zlata sredina ali drugače povedano, enakovredno partnerstvo je tisto, v katerem se zavedamo prednosti in slabosti sebe in partnerja, ki je v prvi vrsti tvoj prijatelj, šele zatem tvoj ljubimec! Nauči se ga sprejemati z vsemi njegovimi napakami in pomanjkljivosti, saj le tako lahko skupaj osebnostno rasteta.

Najbolj pomembno je, da se partnerja veliko pogovarjata o odnosu, željah, potrebah, pričakovanjih, načrtih za prihodnost, … . Možno je, da na začetku vajini pogledi ne bodo na vseh področjih usklajeni. Do izraza pride dozorelost obeh, saj bo to gradilo vajin odnos in vajino skupno prihodnost.

Tvoji komentarji so dobrodošli, saj se vsi učimo celo življenje. Tudi jaz si lahko kaj od tebe. Do naslednjič pa se imejte radi, ljubite se.

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

4 komentarji

    • Hvala ti Brigita! ❤️ … nam je jasno marsikaj, ne? 😉 … samo žal v praksi občasno zatajimo, kar je povsem jasno, saj so prisotna naša čustva in tudi mi se celo življenje učimo, gradimo na sebi, odnosih … je pa moje prepričanje, da se vedno vse zgodi s pravim razlogom, kot tudi moje prvo pisanje! Lepo bodi! ☺️

  1. Cudovito Janja….zadela si point…le naprej pogumno…celo zivljenje se ucimo….eni po krajsi poti drugi po daljsi…eni z oviram…..cilj pa nam je isti…biti srecen sam s seboj in potem bodo srecni drugi z nami😊😍

    • Hvala Petra, tudi ti si zadela point življenja, rad imeti sebe! In tudi o tem bom pisala v svojih naslednjih zapisih .. ☺️

Veselim se tvojega komentarja!

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar