O tem, zakaj ljudje varajo in drugih vprašanjih povezanih s to tematiko, si lahko več prebereš v mojih zapisih, ki jih najdeš v kategoriji Nezvestoba, a kaj narediti če te vara? Vsi vemo, da je prevarati partnerja nekaj nedopustnega. V popolnem svetu nihče tega ne bi storil, vsi bi bili srečni in polni ljubezni do svojega partnerja. A žal je tako, da ljudje varajo neprestano in če se to zgodi tebi se vprašaš: kaj pa sedaj?

Nezvestoba in posledice nezvestobe so nekaj, kar najbolj destruktivno vpliva na zveze. Ko izveš, da te je partner prevaral, se tvoj svet poruši, ponavadi pričneš gledati na celotno zvezo kot veliko laž in tvoja samozavest pade. Čeprav se mogoče čudiš, a zaradi varanja ni potrebno, da se zveza konča. Ni potrebno, da se takoj, ko to izveš odločiš, kaj boš storil. Najbolje je, da nekaj časa preteče, preden sprejmeš svojo dokončno odločitev.

 

Ostani miren

Večina psihologov je mnenja, da je potrebno ostati miren, mogoče poklicati in se pogovoriti s prijateljem, ki ti je v oporo, a ne reagirati impulzivno. Seveda bo potrebno soočiti partnerja, a na spoštljiv način. Po pogovoru s prijateljem in tehtnem razmisleku se odloči, kaj storiti. 

Ena izmed možnosti je tudi, da si poiščeš pomoč psihologa ali svetovalca, ki ti bo stal ob strani, te podprl in usmeril dalje, glede na želje, ki jih imaš. Veliko je namreč takih, ki v taki situaciji reagirajo impulzivno ali v jezi in situacijo še dodatno poslabšajo. Nikakor ni pametno nezvestobo partnerja deliti na družabnih omrežjih, saj se lahko to v prihodnosti obrne proti tebi.

 

Bodi neposreden

Ne poizkušaj partnerju nastavljati pasti, v katero se bo ujel. Če najdeš dokaze o tem, da te je prevaral, mu povej kaj si našel. Ne poskušaj olepševati situacije, bodi neposreden in sooči partnerja z dokazi o nezvestobi, ki si jih našel. Seveda želiš tudi izvedeti, da se bo nezvestoba končala in da boš dobil odgovore na svoja vprašanja.

Zapisal sem, da pokliči in se pogovori s prijateljem. To ne pomeni, da vsem ki jih poznata in vajinim družinam poveš, kaj se je zgodilo. V kolikor bosta s partnerjem v prihodnje zgladila vajin odnos in navkljub njegovi nezvestobi ostala skupaj, je to nekaj kar se ti lahko maščuje. Zato previdno izberi, s kom se boš o tem pogovarjal.

 

Napravi oceno vajinega razmerja

Če ugotoviš, da te partner prevara, ko si z njim v zvezi nekaj mesecev, je to težko opredeliti kot nezvestobo. Mogoče se o vajini zvezi še nista niti pogovorila in imata različna pričakovanja. V takem primeru je najbolje enostavno prekiniti zvezo, partnerju povedati da ni tisto kar si pričakoval in se pomakniti v življenju naprej.

Nekaj čisto drugega pa je v dolgoletnih zvezah, posebno če so prisotni tudi otroci. Nikakor nisem zagovornik tega, da par ostaja skupaj zaradi otrok, saj dolgoročno to ne prinaša srečnega partnerstva. A vseeno je impulziven odhod v takem primeru mogoče slabša rešitev, kot je bila v prvem. Ko ugotoviš, da si bil prevaran, je prav oceniti vajino razmerje. Nezvestoba je mogoče posledica zapostavljenosti ali nerazumevanja s partnerjem. Ne, s tem ne mislim, da je prav prevarati partnerja, želim povedati, da v takem primeru nezvestoba ni glavni problem, temveč zgolj simptom nečesa.

 

Ne gre za tebe

Ko izveš, da te je partner prevaral, se pričneš spraševati, kaj si storil nabore, da je do tega prišlo. Nezvestoba te lahko čustveno prestraši, kar se bo lahko kazalo tudi v tvojih prihodnjih zvezah. Prej ko se boš zavedal, da nezvestoba tvojega partnerja ni tvoja krivda, prej se boš lahko soočil s to situacijo in tudi naprej sprejemal za sebe dobre odločitve. 

Če meniš, da lahko partnerju to oprostiš in se z njim o njegovi nezvestobi pogovoriš, ti zveze ni potrebno prekiniti. A stori to le, če si to zares želiš. Najslabše možno je, da partnerju oprostiš njegovo nezvestobo, ostaneš z njim in mu potem še dolgo, mogoče celo nekaj let, očitaš, kaj je storil.

 

Preden se odločiš se pogovori

Partner, ki te je prevaral za ta pogovor ni najboljši. Najbrž je že sprejel stališče, kaj si želi. Če bi bil rad še vedno v zvezi s teboj, ti bo obljubljal, da se bo od sedaj naprej vse spremenilo in da nikoli več v življenju ne bo nezvest. Naj tvoj partner ne vpliva na tvojo odločitev. Tudi člani obeh družin (tvoje in partnerjeve) niso najbolj primerni sogovorniki. Navkljub vsemu so člani družin pristranski in lahko vplivajo na tvojo odločitev.

Najboljše je, da se kot sem že zapisal, pogovoriš s prijateljem, psihologom ali svetovalcem. Ob sebi potrebuješ nekoga, ki je kar najbolj nepristranski in ki ti ne bo želel vsiliti svojega mnenja temveč ti bo zgolj stal ob strani in podprl tvojo odločitev, kakršnakoli že bo. Naj bo odločitev res tvoja in taka, da boš lahko z njo živel.

 

Ko sprejmeš odločitev, prosi partnerja da si vzame čas in pogovorita se. Povej, kako si se odločil in zakaj. Zavzemi jasna stališča in od njih ne odstopaj.

Seveda je to le nekaj nasvetov. Če potrebuješ več nasvetov ali pa nasvet prav za svojo situacijo me lahko kontaktiraš po e-pošti ali preko obrazca, ki ga najdeš na spletni strani.

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Dodaj odgovor

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar