Kaj storiti po ločitvi ali bolje, kaj storiti ko ti partner reče da bi rad prekinil razmerje? Večina nas je že bila v tej situaciji in večina nas je ravnala podobno. Nekako smo vedeli, da se nekaj takega pripravlja, a v večini primerov smo vseeno upali, da se to ne bo zgodilo. A vendar se je. V prvih trenutkih, ko prejmemo tako informacijo, se naše telo znajde v “krizi” in išče izhod. Poviša se nam srčni utrip, pojavlja se nam nešteto vprašanj na katere si ne znamo odgovoriti, pogosti znaki so tudi slabost, boleč želodec, pospešeno dihanje.

Naša reakcija je praviloma taka, kot jo partner, ki nas je ravno zapustil, tudi pričakuje. Obljubljamo, da se bomo spremenili, da bomo delali na sebi, da bomo bolj pozorni ali ljubeči. Vsekakor pa, da nikoli več ne bomo naredili tistega, zaradi česar nas je zapustil. Žal pa so to vse dejanja iz obupa, ki partnerja še bolj prepričajo v pravilnost sprejete odločitve. Nihče si namreč ob sebi ne želi obupane osebe.

In še nekaj se takrat praviloma zgodi: pri sebi naredimo načrt, kaj vse bomo storili, da se oseba, ki nas je ravno zapustila vrne k nam. Tudi ta načrt nastane v nas bolj iz obupa, kot da bi bil premišljen. Nam se seveda v tistem trenutku zdi zelo premišljen in dober, a v resnici vidimo, da z dejanji našega načrta osebo, ki nas je zapustila le še bolj odganjamo od sebe. To pa ima za posledico še bolj drzne in nore načrte, za katere smo prepričani, da bodo uspeli. Resnica pa je ravno nasprotna.

 

Kaj je torej tisto, česar ne storimo, ko nas partner zapusti pa bi morali storiti? 

Ostati mirni – lažje rečeno kot storjeno, a ravno mirnost to je tisto, kaj bo drugi najmanj pričakoval. Če uspeš realno pogledati na to, kaj se je v vajinem odnosu dogajalo pred tem trenutkom boš spoznal, da resnično nekaj ni bilo v redu in da odločitev partnerja mogoče niti ni tako zelo napačna. Lahko mu celo poveš, da se z odločitvijo strinjaš. Samozavest je privlačna, zapomni si to.

Si vzeti čas za sebe – ljudje smo navajeni življenja oz. bivanja v dvoje. Ko nas partner zapusti, sploh če je bil odnos dolg, je včasih težko biti sam. Potrebujemo čas, da lahko predelamo razmerje, ki se je končalo. Zato ne išči pozornosti in bližine bivšega partnerja, prav tako pa ni pametno, da takoj pričneš iskati drugega. Zakaj, te zanima? Ker bo to razmerje zgolj kratkotrajno. Dokler namreč ne predelaš bivšega partnerja nisi pripravljen na novega.

Si uresničiti svoje lastne želje in cilje – vsi jih imamo. Jih pa pogosto zaradi partnerja postavimo nekoliko v kot, saj nam skupni cilji postanejo bolj pomembni kot lastni. Ko spet ostanemo sami je pravi čas, da se spomnimo, kaj smo želeli doživeti. Ne, nismo pozabili tega, le nekje globoko v nas so te želje, nekoliko prekrite, saj o njih že dalj časa nismo razmišljali. Obudi jih! 

Se oddaljiti od partnerja – ja, točno to. Kadar smo v stanem kontaktu z njim, mu pišemo sporočila, ga kličemo, delujemo kot obupanci. Ravno nasprotno tega, česar si drugi ljudje želijo. To ne zazna le naš bivši partner, tudi prijatelji in družina nas vidi kot nekoga, ki ni samozavesten, ki ne ve kaj mu je storiti. Ravno zaradi tega potrebuješ distanco do bivšega partnerja. Vajino razmerje se je končalo, sprejmi to. Tvoje življenje se bo nadaljevalo brez njega (razen seveda, če nimata skupnih otrok).

Res je: nič novega nisem zapisal. A vendar ljudje pogosto potrebujemo nasvet, ko se znajdemo v situaciji, ko nas partner zapusti, saj enostavno ne vemo, kaj naj storimo. Osebno bi vsakomur predlagal gibanje oz. telesno aktivnost. To ne pomeni, da moraš trenirati za naslednje olimpijske igre. Dovolj je že polurni sprehod vsak drugi ali tretji dan, mogoče obisk fitnesa, lahko tudi kolesarjenje, hoja v hribe, … karkoli kar te veseli. Zakaj? Med zmerno telesno aktivnostjo se sproščajo hormoni, ki vplivajo na naše dobro počutje. Tako enostavno.

Kaj pa spolnost oz. sex po ločitvi? No, o tej temi pa bom pisal v svojem naslednjem zapisu.

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Dodaj odgovor

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar