Večina od nas je že kdaj slišala vprašanje”Le kje si jo našel?” ali “Le kje si ga našla?” Tekom našega življenja spoznamo na stotine, včasih celo več tisoč ljudi. Kako se torej odločimo, s kom bomo preživeli naše življenje? Največkrat sami o svoji odločitvi pri izbiri partnerja niti ne razmišljamo. Zavedno si težko odgovorimo, kako da smo se odločili ravno za tega, za katerega smo se. Pogosto se zgodi, da me kdo vpraša: “Povej mi, zakaj izbiram vedno isti tip človeka za partnerja, čeprav sem vedno znova razočaran?” Obstajata dve različni teoriji, ki se ukvarjata z vprašanjem, kako izbiramo partnerja.

 

Evolucijska teorija

Ta teorija govori o tem, da so nam privlačni načini obnašanja, fizične in osebnostne lastnosti, ki omogočajo preživetje in reprodukcijo. Torej se odločamo za partnerja na osnovi tega, da nam bo omogočil preživetje in reprodukcijo? Da! V naših genih je namreč zapisano, da potrebujemo dolgoročno varnost in da si želimo potomcev. Vsaj večini je to pomembno. Obstajajo tudi ljudje, ki jim to dvoje ni pomembno, a saj veš: izjeme potrjujejo pravilo.

Kako si torej evolucijsko teorijo prevesti v nam znan jezik in povezavo z izbiro partnerja? Ženska nosečnost traja devet mesecev, medtem ko moški časovni vložek v potomstvo znaša povprečno le nekaj minut. Ženske torej iščejo moškega, ki ji bo nudil možnost preživetja v njenem najbolj ranljivem času – nosečnosti, medtem ko moški iščejo ženske, ki jim omogočajo nasledstvo. 

Ali povedano drugače: ženske iščejo moške, ki so jih sposobni preživeti in jim nudijo oporo. Družbeni status moškega torej igra vlogo, saj je pomemben pokazatelj kako je moški sposoben poskrbeti za dolgoročno varnost ženske. Ker moški praviloma želenega statusa ne dosežejo, ko so mladi, se ženske pogosto odločajo za moške, ki so starejši od njih. 

Moški pa iščejo ženske, ki jim bodo nudile nasledstvo. A kako moški spozna, katera ženska je taka? Pogost komentar žensk je, da jih moški ne gledajo vedno v oči, temveč pogosto pogledujejo tudi v njihovo rit in oprsje. Pravzaprav opazujemo širino bokov in prsi. Oboje skupaj nam namreč da informacijo o plodnosti ženske. Lahko se tudi zmotimo, a vseeno zaupamo svojim očem. Glede na to, da je pri večini žensk oprsje bolj čvrsto, ko so mlade in tudi oblika bokov je takrat bolj privlačna, se moški pogosto odločajo za ženske, ki so mlajše od njih.

 

Teorija družbene vloge

Razvila jo je ameriška psihologinja Alice Eagly in v nasprotju z evolucijsko teorijo trdi, da izbiro partnerja ne določajo biološki, temveč socialni procesi. Skladno s to teorijo odločitev o izbiri bodočega partnerja določa položaj in vloga ženske in moškega v družbi. Faktorji za izbor partnerja se torej neprestano spreminjajo, skladno s spremembami v naši družbi. 

Naj navedem primer: ženskam so privlačni moški, ki imajo moč in denar. Zakaj? Ker je družbeno prepričanje, da so taki moški nadpovprečno uspešni in priznani. V kolikor bodo od naslednjega tedna dalje ženske bolj vplivne od moških in imele višje prihodke, bodo ženskam pomembni drugačni kriteriji za izbiro moških. Mogoče se bo primer zdel komu sexističen, a moj namen je bil le, da s primerom ponazorim to teorijo.

 

Katera teorija je prava?

Obe in nobena! V zadnjih desetletjih se je način izbire partnerja močno spremenil. Še ne dolgo nazaj je bilo moškemu pomembno, kako urejeno je bivališče bodoče partnerke in kakšna je hrana, ki jo skuha. Ženski pa je bilo pomembno, kakšen je družbeni status moškega. A ker je življenje z zgolj enim prihodkom v današnjem svetu vedno težje, je obema spoloma v zadnjem času pomembneje, kakšen je socialni status možnega partnerja. Tudi ženske so večinoma tako kot moški celodnevno zaposlene in domača opravila so postala ne več zgolj ženska domena. Vloge so se torej prepletle med seboj. 

Danes je privlačna ženska, ki je poslovno uspešna a ima kljub temu še vedno čas udeležiti se družabnih dogodkov in poskrbeti za svoj dom. Ali sem z zadnjim stavkom mogoče opisal moškega? V bistvu kar oba spola!

Še vedno pa pomembno vlogo igra obojestranska fizična privlačnost in vtis, ki ga pustimo, ko spoznamo novo osebo, ki je vstopila v naše življenje.

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Veselim se tvojega komentarja!

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar