Ločitev je proces žalovanja in potrebuje čas. Dan, ko se zaveš, da nisi več v vezi je lahko zelo čustven. Če si ti oseba, ki je zapustila partnerja so pogosto prisotna olajšanje, zadovoljstvo, notranji mir in moč. A prav tako je možno, da čutiš tesnobo in strah, pa čeprav si se odločil, da je potrebno napraviti konec tej vezi. V kolikor pa je tvoj partner tisti, ki se je odločil za ločitev, so najpogostejša čustva zanikanje, zmedenost, prestrašenost, nezadovoljstvo in negotovost.

Počutiš se, kot da si v temnem predoru in da ne vidiš svetlobe. Več o tem, kaj vse preživljaš v procesu ločitve najdeš v članku “Ravnokar sva se razšla – spopadanje s čustvi“. A nekaj vodil je, ki ti lahko pomagajo, da je prehod v samsko življenje po ločitvi lažje:

Vodila so napisana v moškem spolu, a veljajo tako za moške kot za ženske.

Potrebuješ čas. Naj bo čas tvoj prijatelj, ne hiti. Ne sme te biti strah soočiti se s svojimi čustvi. Če si boš beležil svoje občutke ti bo to pomagalo, da bodo občutki prijetnejši. Nisi preveč nagnjen k temu, da si delaš zapiske svojega življenja? Nič hudega. Z naslednjo vajo ti bo lažje. Vsako jutro ko se zbudiš in še predno se vstaneš vzami beležnico in si zapiši vse, o čemer razmišljaš: kako se počutiš, kaj bi rad naredil ta dan, kakšne načrte imaš, … popolnoma vse.

Poskrbi za sebe. Prepričaj se, da dobro skrbiš za svoje telo, svoj um in svojo dušo. Če hraniš svoja čustva z nepolnovredno hrano ali pa z alkoholom, si na dolgi rok ne boš naredil prav nobenih koristi. Ravno nasprotno. Pripravi si jedilnik za vsak teden. Preglej, kaj od potrebnega ti manjka, napiši si nakupovalni seznam in pojdi po nakupih. Videl boš, da se boš pri tem početju prav dobro počutil in še svojemu telesu boš s ponovredno hrano storil veliko dobrega.

Najdi si strokovno pomoč. Ko pride do ločitve, je težko biti zbran in sprejemati pravilne odločitve. Če te v tistem času kontaktira bivši partner in bi se rad s teboj dogovoril glede delitve premoženja ne sprejmi nenadnih odločitev. Vzami si čas, razmisli ali pa poišči strokovnjaka, ki ti bo stal ob strani z nasveti. Situacij, ko je primerno poiskati pomoč je več. Od delitve premoženja, ureditve skrbništva, če imata otroke pa do pomoči, da lažje prebrodimo proces ločitve. Naj te ne bo strah. V kolikor potrebuješ pomoč si jo poišči, olajšalo ti bo življenje.

Cilji in aktivnosti. Postavi si cilje, kaj bi rad dosegel, a pazi da si postaviš realne cilje. Imej tako tedenske, kot mesečne in letne cilje. Zabeleži jih in ko enega izmed njih dosežeš si zaslužiš tudi nagrado. Čas, ki ga preživljaš je stresen tudi za tvoje telo, zato poskrbi da boš v dobri telesni pripravljenosti, saj se boš tako lažje spopadal s procesom ločitve. To ne pomeni, da moreš postati vrhunski športnik, dovolj so že dnevni sprehodi, pomembno je da se giblješ.

Obdaj se s pozitivnimi ljudmi. Res je, da večino svojega odraslega življenja preživljamo v službi. Nekateri malo mlajši pa v šoli oz. na fakulteti. Ljudi, ki nas tam obdajajo si ne moremo vedno izbrati, a lahko si izberemo tiste, s katerimi se družimo v svojem prostem času. Naj bodi ti tisti, ki so nasmejani in pozitivni, ljudje ki nas razumejo, nam stojijo ob strani, nas podpirajo in bodrijo. Mogoče boš spoznal tudi čisto nove ljudi. Pomembno je, da ti njihova družba odgovarja in da se ob njih dobro počutiš.

Samozavedanje je pomembno. Naj ljudje govorijo, kar želijo. Meditacija pomaga. Ne rabiš veliko časa, že 5 do 10 minut dnevno je dovolj, da se zaveš sebe in si pomagaš. Najdi si miren kotiček, udobno se namesti, zapri oči in globoko vdihni skozi nos ter izdihni skozi usta. S to enostavno vajo boš za sebe dosegel velik napredek.

Najdi novega partnerja. Pogosto, ko ostanemo sami si zaželimo, da bi imeli ob sebi ljubljeno osebo, kateri bi se lahko zaupali in s katero bi lahko delili tisto, kar doživljamo. A kot sem zapisal že na začetku: pusti si čas. Ne skoči v objem prvemu, ki ga boš srečal. Imaš še dovolj časa, da najdeš pravo osebo, s katero lahko pričneš novo poglavje svojega življenja. Ko se odločiš, da je čas zopet iti na zmenek stori to neprisiljeno.

V kolikor potrebuješ pomoč skozi to težavno obdobje si lahko več v zapisu “Svetovanje po ločitvi“.

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Dodaj odgovor

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar