Mogoče bi bil boljši naslov zapisa Kako zapustiti partnerja na pravilen način. Kaj je tisto, kar me je spodbudilo k pisanju tega zapisa? Kakšen teden nazaj sva z enim izmed bralcev mojih zapisov sedela skupaj in se pogovarjala o njegovem položaju. Prejel je namreč sporočilo svoje partnerke, da je med njima konec. Najin pogovor se je vrtel o tem, zakaj je do tega prišlo, saj je bil sam prepričan da je med njima vse v najlepšem redu. Nekaj o razlogih, ki privedejo do ločitve lahko prebereš v zapisu “Razlogi za ločitev”. 

Verjamem, da je imela ta ženska svoje razloge, da ga je zapustila. Ne bom pisal o njenih razlogih, zakaj ga je zapustila in o tem, zakaj on meni da je bilo to popolnoma nepotrebno. Me je pa zmotil način. Kako torej zapustiti partnerja na pravilen način?

 

Pogovor je najboljša rešitev

Navkljub vsem možnostim komunikacije, ki nam jih omogočajo naše sodobne pametne naprave, je še vedno najboljši način, kako zapustiti partnerja ta, da ga povabimo na nek “nevtralen” kraj in mu novico, da ga zapuščamo sporočimo osebno. Sam nisem navdušen nad tem, da se osebna vprašanja rešujejo v javnosti, a za ta primer celo priporočam prostor ali kraj, kjer so tudi drugi ljudje. Lahko je to v kakšnem lokalu, parku, …

Zakaj javni kraj? Ker ljudje v javnosti reagiramo veliko bolj preudarno. Manjša je možnost, da pride do psihičnega ali celo fizičnega nasilja v javnosti, kot pa nekje zasebno. Novica bo za partnerja nekaj, česar si ne želi. Navkljub temu, da smo nekaj časa preživeli z njim si ne moremo biti sigurni, kakšna bo reakcija.

Vzemi si čas. Ne le za sebe, razmisli kdaj ima tudi partner, ki ga zapuščaš čas, saj bo imel po vsej verjetnosti kar nekaj vprašanj, na katere bo želel prejeti odgovore. Najslabše, kar lahko storiš je, da pogleduješ na uro ali da se ti kam mudi. Prizadevaj si, da bo pogovor konstruktiven in da boš partnerju odgovoril na vprašanja. Zakaj je to pomembno? Ker bosta tako oba lažje preživela ločitev. Oba partnerja se bosta po razhodu spopadla s čustvenim vrtiljakom, o katerem sem pisal v zapisu “Ravnokar sva se razšla – spopadanje s čustvi”.

 

Ko veš, da pogovor ni možen

Kako zapustiti partnerja ko pogovor ni možen? Čisto možno je, da smo s partnerjem geografsko oddaljeni. Možno je tudi, da nas je strah, kako bo partner sprejel to novico. Še vedno sem mnenja, da sporočilo ni pravilen način. Obstaja način komunikacije, na katerega smo vsi že malo pozabili: pisanje pisma. Saj ni nič težkega, vzameš bel list papirja in nalivno pero (ali kemični svinčnik) in napišeš partnerju, da ga zapuščaš. Nikakor pa ne pozabi tudi na vzrok.

Predstavljaj si pisanje kot dialog med dvema osebama. Razmisli o tem, kaj bi te partner vprašal, ko bo prebiral tvoje pismo in vključi odgovore na njegova vprašanja v svoje pisanje. 

Bodi pripravljen, da bo zazvonil telefon. Ko bo partner preje in prebral tako pismo se bo najbrž želel pogovoriti. V kolikor osebna komunikacija ni možna, je telefonski pogovor najboljša rešitev. Ko vidiš, da te kliče ga ne ignoriraj temveč se javi. Tako kot pri osebnem pogovoru je bistveno, da si oba vzameta čas in si podata odgovore na vprašanja.

 

Ne spuščaj se v besedne dvoboje

Zakaj? Ker ne prinašajo zmagovalca. Rezultat besednega dvoboja sta v večini primerov dve osebi, ki sta užaljeni ali celo sovražni ena do druge, ker se počutita napadene. Ko nekoga zapustiš je to za drugega nepričakovana novica. Tudi, če ve da v vajinem razmerju nekaj ni v redu, je možno da se bo trudil popraviti partnerstvo. Novica, da ga zapuščaš lahko vpliva na razsodnost, razmišljanje in način komunikacije partnerja. Možno je, da bo izrekel besede, ki te bodo prizadele, tako kot so tvoje besede njega. 

Tudi, če se počutiš napadeno in prizadeto, poizkusi ohraniti mirnost. Vem, da je težko. Preden mu odgovoriš razmisli, kaj mu boš sporočil. Nikoli ne napadaj njegove osebnosti, tudi če se sam počutiš napadenega. Ravno mirnost enega je tisto, kar vodi v razumsko komunikacijo in reševanje situacije, v kateri sta se oba znašla.

In sporočilo? Kratka (ali daljša) sporočila poslana po mobilnem telefonu res niso pravi način, kako zapustiti partnerja. Da ne izgubljam besed o objavah na družabnih omrežjih.

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Dodaj odgovor

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar