Vsaka ločitev je težka za partnerja, ki se ločujeta. Vsekakor pa posledice ločitve doživljajo tudi vsi družinski člani obeh partnerjev, a tisti, katerim so ločitve najtežje in jih doživljajo neposredno so otroci, če jih partnerja, ki se ločujeta imata. Ko govorim o ločitvi ne mislim zgolj ločitev partnerjev, ki sta poročena, prav tako je mišljena tudi ločitev dveh, ki sta živela skupaj z otroci v izvenzakonski skupnosti.

Obstaja nekaj vodil, kako lahko svoje otroke podpremo v času ločitve in tudi času po ločitvi:

  • Otroci morajo vedeti, da se nista ločila zaradi njih. Pogosto se dogaja, da kdo izmed partnerjev krivi otroka, da je zaradi njega prišlo do ločitve, ali da je bil vsaj delni vzrok razpada zveze. To ne drži! Za ločitev sta kriva v večini primerov oba partnerja, ali v nekaterih primerih eden izmed njih, otroci so le tisti, ki skupaj s starši preživljajo ločitev. Pokažite otrokom, da jih imate radi, s tem jim boste dali moč v njihovem nadaljnem življenju.
  • Nadaljevanje ustaljene dnevne rutine je za otroke v času ločitve zelo pomembna. Možno je, da se boste zaradi ločitve morali preseliti. V tem primeru je za otroke pomembno, da še naprej lahko obiskujejo šolo, ki so jo obiskovali pred ločitvijo staršev, da imajo še vedno iste popoldanske aktivnosti in isti krog svojih prijateljev. V nekaterih primerih to ni možno, takrat je potrebno otroku nameniti še toliko več pozornosti, da se s pomočjo starša vklopi v novo okolje. Če je zaradi ločitve potrebna ločitev, je dobro da v njo vključimo tudi otroke. Naj sprejemajo manjše odločitve, kot je izbira nove otroške sobe, ali razporeditev pohištva v bivalnem prostoru. S tem jih aktivno vključimo in selitev postane tudi njihov projekt.
  • Ne prepirajte se z drugim staršem vaših otrok v njihovi prisotnosti. Kadar se prepirate pred otrokom, nezavedno s tem otroku povzročate stres, saj se čuti vključenega v prepir. Prične jih skrbeti in pogosto se zaradi tega opredelijo za enega izmed staršev. Stres, ki ga povzročite otrokom s prepiranjem pred njimi ima lahko za otroka dolgoročne posledice. Otroci ne potrebujejo dodatnega stresa, saj je za njih zelo stresna že ločitev staršev. V večini primerov otroci niti ne razumejo, o čem se starša prepirata oziroma si o tem ustvarijo svoje mišljenje, kar jim predstavlja nepotreben dodaten stres.
  • Bodi opora svojim otrokom. Podpiraj otroke v njihovih aktivnostih, tudi če te vključujejo prisotnost drugega starša. Otroci v tem obdobju potrebujejo oporo staršev. V kolikor imate težave pri komunikaciji z drugim staršem se je pred otrokom izogibajte.
  • Spodbujajte komunikacijo z otroci. Naj vam razložijo, kako se počutijo. Možno je, da si reči, ki jih bodo izrekli ne želite slišati, a z izražanjem svojih čustev se bodo otroci z vami zbližali, vam zaupali in lažje jih boste razumeli in vedeli, kaj se v njih dogaja. Sprejmite in spoštujte, kar vam povedo. Odzovite se na pozitiven način, z razumevanjem do njihovega počutja.
  • Ne poizkušajte otroke odtujiti od družine drugega starša. V obdobju ločitve otroci potrebujejo varno okolje, ki ga najdejo pri obeh starših in njunih družinah. Podpora, ki jo dobijo pri starih starših, kakšni teti ali stricu je lahko otroku v tem obdobju v veliko oporo. V kolikor se otroci ne želijo z vami pogovarjati o svojih čustvih in doživljanju ločitve, je možno da se bodo zaupali drugi odrasli osebi, ki ji zaupajo. V večini primerov so to ravno člani družin obeh staršev.
  • Ne poizkušajte pred svojimi otroci kriviti drugega partnerja. To ni pravo obdobje, da svojim otrokom podajate negativne informacije o drugem staršu. Zavedajte se, da imajo vsi otroci dva starša in da imajo oba starša tudi radi. Zato ne poizkušajte s svojimi besedami vplivati na njih. V kolikor boste to počei, je velika verjetnost, da bodo čez čas ravno vas “zasovražili”.
  • V kolikor bi se radi s kom pogovorili o svojih čustvih in tem, kaj doživljate, otroci za vas niso pravi sogovorniki. V takem primeru se obrnite na družinskega člana ali dobrega prijatelja. Še bolje pa je, da se po pomoč obrnete na svetovalca ali terapevta, ki je usposobljen, da vam v vaši situaciji nudi pomoč.

V kolikor ste v fazi ločitve ali ravno preživljate ločitev in potrebujete svetovalca, ki vam bo stal ob strani in vam pomagal skozi to težko obdobje me kontaktirajte.

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Dodaj odgovor

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar