Gotovo si se že navadil(a), da izraza ločitev ne uporabjam le za tiste pare, ki so bili poročeni in so se ločili temveč tudi za vsa ostala razmerja ki razpadejo. Doživljati ločitev je za vsakega težko obdobje. Več o tem, kaj vse doživljamo si lahko prebereš v članku Ravnokar sva se razšla – spopadanje s čustvi. Počutiš se zmedeno, kot da bi se svet vrtel v napačno smer. Ne veš, kaj prinaša tvoja prihodnost, zavedaš se le, da načrti ki si jih imel s svojo bivšo / svojim bivšim ne obstajajo več.

Pravi čas, da se posvetiš sam(a) sebi in ugotoviš, kdo v resnici si in kaj si želiš. Dobro je, da se zaveš lepih reči in trenutkov v svojem življenju, saj je čas po ločitvi psihično zelo naporen, posebno še, če so v ločitev vpleteni otroci. Ugotoviti moraš, da si za svojo srečo odgovoren sam in da si le ti tisti, ki si lahko pomagaš do življenja, ki bi ga rad živel.

To je tudi čas, ko se lahko počutiš osamljeno. Pričneš se spominjati prijateljev iz preteklosti in pogosto se zgodi, da se kakšen izmed njih tudi zopet vrne v tvoje življenje. Hvaležen(na) si, da te prijatelji niso pozabili in da so tu, ko jih najbolj potrebuješ. A bodi pozoren(na), večina prijateljev je zgolj radovednih, kaj se s teboj in v tvojem življenju dogaja. Le malo tistih pravih prijateljev je takih, ki jim je dejansko mar in ti stojijo ob strani.

Kako boš ugotovil(a), kdo so tisti radovedneži? Želijo izvedeti vse, kar se ti je zgodilo in kaj se dogaja s teboj. Postavljajo vprašanja in želijo izvedeti vse skrivnosti tvoje ločitve, predvsem pa jih zanimajo slabe lastnosti tvojega bivšega partnerja / partnerke. Napajajo se z dramatičnostjo, v katero so ovite ločitve in ti dejansko ne stojijo ob strani, temveč skrbijo za svoj ego. Vse, kar s svojimi vprašanji in dreganjem v podrobnosti tvoje ločitve počnejo je, da tvoje življenje zaradi njihovega početja ne napreduje. Ko se najdeš obdan(a) s to skupino prijateljev si reči, da tega v življenju ne potrebuješ. Praviloma imaš dve možnosti:

  • bodi odkrit(a) do njih in jim povej, da njihova radovednost ni primerna in da se o osebnih stvareh, ki so se ti zgodile ali se ti dogajajo z njimi ne boš pogovarjal(a);
  • distanciraj se od njih, saj njihova odsotnost iz tvojega življenja tebi omogoča, da nadaljuješ svoje življenje na pozitiven način, kar pa ti oni onemogočajo. V tem obdobju, ki je dovolj težak ne potrebuješ dodatne napetosti, ki ti jo taki prijatelji povzročajo.

Posveti se prijateljem, katerim je resnično mar in ki bi ti radi pomagali. Le s takimi prijatelji, boš namreč na pravi poti, da uspešno zaključiš svoj proces žalovanja. Hitreje, ko boš lahko zaključil(a) s procesom žalovanja, boš lahko tudi vstopil(a) v naslednje poglavje svojega življenja. Kot vsaka težka življenska izkušnja, si tudi v tej dobil(a) nova spoznanja, predvsem pa zavedanje, da te dodatna napetost v življenju oddaljuje od tvojih ciljev, saj del svoje življenske energije porabiš za reči, ki ti ne pomagajo in te ne peljejo naprej, lahko te celo zavirajo.

Bodi hvaležen svojim pravim prijateljem in jih vedno sprejmi z odprtimi rokami, kajti oni so tisti, ki ti omogočajo, da proces ločitve preživiš hitreje in se napotiš novemu poglavju svojega življenja naproti.

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Dodaj odgovor

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar