Ko obstaja telesna privlačnost, je naslednji gradnik v piramidi odnosov medsebojno spoštovanje. Nekateri so celo mnenja, da je to najpomembnejši gradnik vsakega partnerskega odnosa. Moje mnenje je, da so vsi gradniki pomembni, saj lahko le skupaj pripomorejo k temu, da je partnerski odnos resnično močen.

 

Osnova medsebojnega spoštovanja je samospoštovanje.

Če namreč ne spoštujemo sami sebe, je tudi težko spoštovati drugega. A kaj pravzaprav pomeni samospoštovanje? Je sprejemanje samega sebe kot osebe in osebnosti. Ne pomeni, da smo v svojih očeh popolna oseba, vsi si zaslužimo biti spoštovani, tudi samospoštovani, pa čeprav nismo popolni. Kaže se tako, da se v svojem življenju držimo določenih standardov, ki smo si jih postavili ter skrbimo za svoje psihično in fizično zdravje. Ljudje, ki imajo visok nivo samospoštovanja se ne obremenjujejo s tem, kaj si drugi mislijo o njih in ne iščejo potrditve pri drugih. Vedo, da so za svoje življenje in svojo srečo odgovorni sami.

 

In kako se medsebojno spoštovanje kaže v partnerskem odnosu?

Zrcali se v vsakodnevnem odnosu do partnerja. A najbolj pride do izraza, ko imata partnerja različna mnenja ali pa pride do konflikta. Če spoštujemo svojega partnerja, mu v takih situacijah znamo prisluhniti in predstaviti svoje videnje in prepričanje na “normalen” način. Nekaj splošnih vodil, kako izkazovati spoštovanje do partnerja:

  • pogovarjaj se odprto in odkrito s svojim partnerjem
  • poslušaj
  • sprejmi potrebe in občutke partnerja
  • sklepaj kompromise
  • v pogovoru bodi spoštljiv do svojega partnerja
  • o svojem partnerju se pogovarjaj s spoštovanjem
  • pusti svojemu partnerju prostor, ki ga potrebuje
  • podpiraj partnerja pri njegovem početju

 

Marsikdo bo rekel, da se vse to lepo prebere, a da je realnost nekaj popolnoma drugačnega.

Spoštovanje je nekaj, kar je potrebno graditi in zahteva energijo. Tudi samospoštovanje ni nekaj samoumnevnega. V partnerskem razmerju se ponavadi “zatakne” pri ljudeh, ki imajo zelo nizko samospoštovanje, saj zaradi tega niso sposobni kazati medsebojnega spoštovanja. Take ljudi lahko hitro prepoznamo. Večinoma želijo imeti nadzor nad drugimi in pri drugih iščejo potrditev. Ko pričnete spoznavati osebo, ki vas telesno privlači in kaže te znake, to še ne pomeni, da partnerski odnos ni možen, bo pa se potrebno malo bolj potruditi.

 

Tudi ko že obstaja medsebojno spoštovanje se to lahko poruši.

Glavni povzročitelj tega je stres. Če je eden izmed partnerjev daljši čas preobremenjen to lahko povzroči izgubo samospoštovanja, pri drugem partnerju pa se lahko pričnejo pojavljati dvomi. Ko se pojavi tako stanje v partnerskem odnosu je zelo verjetno, da se pričnejo obtoževanja ini nespoštljivost. To pa vodi v vedno večja razhajanja in vedno nižjo raven spoštovanja eden do drugega.

 

Za oba primera obstajajo rešitve.

Ko se pojavi nizka stopnja medsebojnega spoštovanja v začetni fazi partnerskega odnosa, je najbolje spodbujati partnerja in mu stati ob strani. S tem si lahko gradi svoje samospoštovanje. V kolikor se čez nekaj časa ne pokažejo določeni rezultati je možno, da za partnerjevo obnašanje ni krivo pomanjkanje samospoštovanja, temveč ima druge težave. Najbolje je, da ga takrat odkrito vprašamo, zakaj nam ne izkuzuje spoštovanja za katerega menimo, da smo si ga zaslužili. Odkrit pogovor je najboljše sredstvo, a morata biti na njega oba pripravljena.

Medsebojno spoštovanje se lahko poruši tudi v zrelem partnerskem odnosu. Je nekaj kar se dogaja in se bo tudi še naprej dogajalo. Če imata v takih situacijah oba partnerja isti cilj: povrnitev medsebojnega spoštovanja, je tudi pot tja lažja. Najpomembnejše je, da se zavemo stanja. Pot bo mnogo bolj enostavna, če bosta oba pripravljena vložiti čas in energijo, da vzpostavita zopet harmoničen odnos. Pomembno je, da v taki situaciji posvetimo čas sebi, se ozremo vase in ugotovimo, kaj je tisto, zaradi česar je spoštovanje porušeno. Tudi če si to le s težka priznamo, je težava pogosto v nas samih, ne v partnerju. Drugo pomembno pa je, da ne skušamo spreminjati svojega partnerja in ne obsojamo njegove osebnosti. To bo namreč vodilo v še večja razhajanja.

 

Ljudje smo si seveda različni.

Mnogo je različnih situacij, ki jih v tem članku nisem opisal. Če vodila, ki sem jih podal ne pomagajo, je ena izmed možnosti tudi svetovanje. Lahko z obema partnerjema, lahko zgolj z enim. Pri svetovanju je namreč možno iskati rešitev za specifično težavo, ki se je pojavila v odnosu dveh oseb.

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Dodaj odgovor

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar