Nekega pomladnega dne, ko sta se sprehajala po parku, je Mojca predlagala, da bi se Janez naslednje popoldne pridružil klepetu z njenimi prijateljicami. Res je, da sta se spoznala preko prijateljev, a ti so bili večinoma Janezovi. Sedaj pa se je Mojca odločila, da Janeza predstavi še svojim najboljšim prijateljicam.

Seveda je Mojca srečanje načrtovala že več dni. Ko se je nazadnje srečala s prijateljicami, jim je povedala vse o Janezu in jim pokazala tudi njegove fotografije. Janez tega ni vedel. Med sprehodom mu je Mojca povedala, kako prijetne so njene prijateljice, kako dobro se razumejo in kako ceni njihovo mnenje. Ne glede na to, da je v Janezu našla partnerja, si namreč življenja brez prijateljic ni znala predstavljati. Ko je Janez naslednji dan prišel po Mojco, da bi skupaj odšla na dogovorjeno srečanje, je na njegovo začudenje najprej rekla: “Janez, kako si se pa oblekel?!? Le kaj si bodo mislile moje prijateljice …” A Janezu se ni zdelo, ad bi bil bistveno drugačen kot običajno, ko sta se dobivala z Mojco.

Prišla sta na dogovorjen kraj, kjer so ju čakale Mojčine prijateljice. Že od daleč so pričele ocenjevati Janeza, opazovale so vsak njegov korak, vsako njegovo gesto. Ko sta se Janez in Mojca približala, so seveda pozorno prisluhnile vsaki njegovi besedi. Bolj kot sproščenemu pogovoru je bilo njihovo srečanje podobno zasliševanju. Od Janeza so hotele enostavno izvedeti vse. Dlje kot je trajalo srečanje, bolj si je Janez želel, da bi se končalo.

Ko je Mojca spoznala, da se vprašanja prijateljic približujejo koncu, je predlagala: “Janez, ali nisi danes dogovorjen s svojimi prijatelji? Kar pojdi, vem, da si želiš njihove družbe. Jaz bom ostala še malo tu. Pokličem te, ko se odpravim domov.” Janezu je vidno odleglo. Počasi se je odpravil, a ne na klepet s prijatelji, temveč na sprehod. Ko je tako taval po mestnem parku, je zaslišal zvonenje telefona v žepu. Bila je Mojca. Z zanimanjem se je oglasil: “Živijo, Mojca! Hitro ste zaključile s klepetom.” Poizkušal je biti sproščen, a seveda ga je zanimalo, kaj si prijateljice mislijo o njem.

“Veš, Janez, nisi pustil ravno najboljšega vtisa pri mojih prijateljicah. Punce niso prepričane, da si res pravi moški zame. Vem, da včasih znajo biti trdosrčne, a v nekaterih pogledih se kljub vsemu strinjam z njimi. Bolje bo, da se nekaj časa ne srečate. Prepričana sem, da bodo čez nekaj časa pozabile na to srečanje in takrat se bomo zopet lahko dobili.” Tako je Janez izvedel, kako je Mojci pomembno mnenje njenih prijateljic glede moškega v njenem življenju.

 


 

Verjetno ni človeka, ki bi se v Janezovi koži v tistem trenutku dobro počutil. Je storil kaj narobe? Nikakor ne. Bil je enostavno tak, kot je bil vedno in tak, kot ga je Mojca tudi poznala. A ker je Mojca želela na svoje prijateljice napraviti vtis, je Janeza predstavila v drugačni luči.

Verjamem, da vam je pomembno, da človek, ki vstopi v vaše življenje, prijateljuje tudi z vašimi prijatelji. A bodite pošteni do sebe in do svojega partnerja ter ga svojim prijateljem predstavite v pravi luči. Tudi v primeru, če ga prijatelji pričnejo zasliševati, se postavite na partnerjevo stran. Taka situacija je dodatno lahko še težja, če so prijatelji samski in se bojijo, da bodo zaradi partnerja izgubili člana svoje družbe. Mojčine prijateljice so se zavedale, da jo bodo manj videvale, zdaj ko je v njeno življenje vstopil Janez. Da bo manjkala na kakšnem izmed njihovih dekliških večerov.

Svoje prijatelje in partnerje si izbiramo sami. Za nas je vedno prijetno, če lahko to dvoje združimo tako, da tudi ko si izberemo partnerja, lahko ohranimo prijateljstva. To pa je možno doseči le na način, da uskladimo prijatelje v prosti čas, ki nam ostane. Prav je, da partnerja prijateljem predstavimo takšnega, kot je. Naš partner ni predmet, s katerim bi se postavljali pred prijatelji, temveč je nam zelo drag človek, ki smo ga izbrali, da nas bo spremljal na naši življenski poti. Obnašajmo se torej tako do njega.

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.