Pomlad se je prevesila v poletje. Bila je sobota, ko je Mojca prišla z nakupov in prinesla s seboj kataloge turističnih agencij. Odločila se je, da se bosta z Janezom dogovorila, kje bosta preživela dopust. Dnevi pred tem so bili za oba stresni, saj sta le s težavo uskladila službene obveznosti tako, da bosta imela možnost preživeti dopust skupaj.

Mojca pregledala ponudbo. Ugotovila je, da se v zadnjih letih ni veliko spremenilo. Kraji za počitnikovanje so bili še vedno isti. Počasi je pričela ožiti svoj izbor. Bila je namreč mnenja, da se bosta tako z Janezom hitreje odločila, kje bosta preživela njune prve skupne počitnice.

Po prijetnem kosilu, ki ga je pripravila Mojca in popoldanskem sprehodu po mestu sta se vrnila v Mojčino stanovanje. Predlagala je, da malo pogledata, kje bi preživela počitnice. Janez se je z veseljem strinjal. Mojca je dobre volje prinesla kataloge v dnevno sobo, a ko je Janez videl vse zaznamke, ki jih je že naredila, ga je dobra volja minila. Večina krajev, kjer je Mojca želela preživeti dopust, Janezu ni odgovarjala. Poslušal jo je, kako mu je razlagala o lepotah dveh grških otokov, ki si jih je že od nekdaj želela videti. Prav srečna je bila, ker je bila pri eni izmed turističnih agencij možnost preživeti dopust na obeh otokih, nekaj dni na enem, ostale na drugem. “Janez, prepričana sem, da je to najboljša izbira za naju. Kaj ko bi kar rezervirala počitnice preko interneta!”

Janez and Mojčinim izborom ni bil preveč srečen. Izbrala si je namreč otoka, ki ju je obiskal, preden je spoznal Mojco. A ker ji tega ni želel povedati, je rekel le “Veš, Mojca, nad Grčijo nisem ravno navdušen. Rad bi šel kam, kjer ni tako vroče, mogoče tja, kamor se lahko odpeljeva z avtom. Saj veš, da naju lahko iz službe pokličejo tudi med dopustom. Če bo res nujno, se tako lahko vrneva in preživeva nekaj dni skupaj kje v bližini.” Mojca je bila nad Janezovim odzivom razočarana in ko je to videl na njenem obrazu, je vedel, da bo moral popustiti. Predlagal je, da še enkrat skupaj pregledata kraje, kjer bi lahko preživela počitnice. S svojo izjavo je v Mojci le še bolj spodbudil željo, da dopust preživita na teh dveh grških otokih. Ta želja je v Mojci postala tako močna, da mu je povedala: “Če nočeš z menoj tja, kamor si želim, grem lahko tudi sama!” In tako sta se Mojca in Janez tisto poletje odpravila v Grčijo.

 


 

Prvi skupen dopust je v večini primerov prelomnica vsakega para. Prvič namreč v celoti preživita neko obdobje. V tem času se partnerja tudi bolje spoznata. Tudi če je pred tem kateri od partnerjev imel skrivnosti pred drugim, je dopust običajno ravno tako dolg, da se težko kaj skrije. Ker je to za oba pomembna prelomnica v življenju, je prav, da se skupaj odločita, kje bosta preživela dopust. Ne le prvega, tudi vse ostale, ki bi morda nastopili kasneje.

Prav je, da prevzamete pobudo. A bodite uvidevne do partnerja in njegovih želja. Najbolj primerno je, da skupaj izbirata. Ne napravite izbora iz ponudbe že vnaprej. Seveda pa je prav, da izrazite svoje želje. Čar izbire lokacije skupnega dopusta je v tem, da skupaj najdeta destinacijo, ki si jo želita oba. Nekaj skupnega, da se bosta počitnic z veseljem spominjala. Prvi skupen dopust je namreč dogodek, ki ostane v spominu še veliko let. Naj bo povezan s prijetnimi občutki. Ravno tako je to običajno prva večja odločitev, ki jo sprejmeta skupaj. Vsak od vaju ima svoje interese, zato je izbira prvega dopusta dober pokazatelj, kako znata sprejemati kompromise.

A v tokratni zgodbi očitno Janez Mojci ni vsega povedal. Gotovo obstajajo razlogi, zakaj ji je nasprotoval, ko se je odločila v imenu obeh. Ko moški tako, kot je v tem primeru Janez, nasprotujejo nečemu, je razlog v tem, da si tja res ne želi iti. V takih primerih je v redu, če se s partnerjem pogovorita. Janez o svojem pravem razlogu, zakaj ne želi oditi na dopust tja, kamor je predlagala Mojca, ni želel spregovoriti.

Ali bo Janezov resničen razlog, zakaj ni želel na dopust v kraja, ki ju je predlagala Mojca, razkrit, ko bosta na dopustu?

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.