Končno je prišel dan, ko sta se Mojca in Janez odpravila na prvi skupen dopust – vsak z malo drugačnimi pričakovanji. Janez je načrtovanje aktivnosti prepustil Mojci, saj ni želel izdati, da je otok, ki sta ga izbrala, že obiskal. Na Mojčino pobudo sta se že pred odhodom dogovorila, kaj si bosta ogledala na otoku. A nista si zaupala vsega, oba sta namreč pripravljala prijetna presenečenja.

Prvi trije dnevi so minili mirno. Večinoma sta jih preživela na plaži, se prepuščala toplemu morju in uživala ob dobri hrani ter v družbi drug drugega. Četrto jutro je Janez odšel po opravkih, saj je Mojco želel presenetiti. Njej je to prišlo prav, saj je prav tako pripravljala presenečenje zanj. V Janezovi odsotnosti je Mojca organizirala še zadnje podrobnosti izleta z ladjico, s čimer ga je želela presenetiti. A Janez se je na njeno začudenje vrnil z motorjem, saj je želel Mojco popeljati na raziskovanje otoka.

“Janez, s tem motorjem se ne bova vozila po otoku. Si prebral, kako nevarne in zahrbtne so tukajšnje ceste? Poleg tega nimava zemljevida, niti ne veva, kaj naju čaka na poti. Le kako si mislil, da mi bo ta zamisel všeč? Za danes sem rezervirala ladijco, da naju popelje na izlet in kopanje.” Seveda je Janez pričakoval drugačen odziv. Ker je motor rezerviral za več dni, ga je pustil na parkirišču pred hotelom in se nekoliko razočaran pridružil Mojčinemu predlogu in dan preživel na ladjici.

Zvečer si je Mojca premislila in mu povedala, da se bo naslednji dan z veseljem odpravila na izlet po otoku z motorjem. Janez ji je na zemljevidu pokazal, kje se bosta vozila in kje naj bi bile lepe plaže. Vse to je izvedel v agenciji, kjer je najel motor. Naslednji dan sta se vozila od zalivčka do zalivčka, od plaže do plaže. Prišel je čas kosila in Janez se je odločil za taverno, ki jo je obiskal ob prejšnjem dopustu na tem otoku. Ker je vedel, da strežejo dobro domačo morsko hrano in ker je bila Mojci ta všeč, je bil prepričan, da bosta oba uživala. Izbrala sta mizo s pogledom na zaliv. Ko so prinesli jedilne liste, je Janez, ne da bi ga odprl, naročil kar za oba. Mojca se je začudila in se spraševala, kako ve, kaj bosta jedla, ne da bi sploh pogledal jedilni list?

“Veš Mojca, pred odhodom sem se pozanimal. Izvedel sem, da se od prejšnjikrat, ko sem bil tukaj na dopustu, ni nič spremenilo.” Potem je utihnil in najraje sploh ne bi pogledal Mojce, ki je odprtih ust strmela vanj.

 


 

In tako je Mojca izvedela, zakaj Janez ni želel na dopust tja, kamor je predlagala. Le zakaj ji ni zaupal te skrivnosti, ko sta izbirala počitnice, ali kasneje, preden sta odšla? Enostavno ga je bilo strah, da ga bo zapustila. V njun odnos je veliko vložil, svoje življenje je podredil njenemu in strah ga je bilo pogovora o preteklosti, da ga ne bi zaradi kakšne reči, ki jo je storil, preden sta se spoznala, zapustila.

Vsi imamo preteklost, ko vstopamo v nov odnos, ne smemo pa se bati pogovorov o tem. Če nov partner ni pripravljen sprejeti, da smo z nekom drugim precej doživeli, ali če se bojimo o tem pogovarjati, potem mogoče ta partner ni pravi za nas. V dolgoročnem partnerstvu se je težko skrivati. Vse male laži, ki jih izrečemo in vse, čemur se pri pogovoru izmikamo, prej ko slej pride na dan. Razodenite partnerju skrivnosti iz preteklosti, saj se le tako lahko gradi odnos, ki temelji na medsebojnem zaupanju. Tudi če ste se v svojih očeh podredili partnerju, to storite. Mojca bi morda Janeza spraševala, kdaj je bil na tem otoku, s kom in kako sta se imela. A na koncu bi se zgodba iztekla mnogo bolje, kot se je v tem primeru. Tu se je namreč Mojca počutila, kot da bi Janez nekaj pomembnega skrival pred njo. Preteklost, ki je ni želel deliti. To ne pripomore k zaupanju, ravno nasprotno. Pogosto se zgodi, da tudi drugi partner ne želi zaupati. In ko je zaupanje dveh ljudi porušeno, ga je težko na novo vzpostaviti ali popraviti.

Zaupajte svojim partnerjem in jih spodbujajte, da tudi oni zaupajo vam. Mogoče vas vse, kar boste slišali, ne bo ravno navdajalo z navdušenjem, a je veliko bolje, da sta se zmožna pogovarjati, kot da si ne zaupata. Vse, kar izveste na način, kot je Mojca izvedela od Janeza, je mnogo težje.

Le kako se bo odvijala zgodba med Mojco in Janezom, ko se bosta vrnila z dopusta?

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.