Mojca in Janez sta se vrnila s počitnic. Do konca poletja sta skupaj preživela še nekaj prijetnih vikendov, potem pa je prišel september in vrnila sta se v rutino vsakdana. Mojca se je takrat odločila, da si poišče nov hobi. Ko je nekega popoldneva sedela s prijateljicami na kavi, je potožila, da potrebuje nekaj zase. Dejavnost, pri kateri bo našla svoj notranji mir. Dobila je precej predlogov. A ne glede na vse, kar je slišala od prijateljic, je bila sama pri sebi že odločena, da poizkusi jogo, ki jo je že dolgo zanimala.

Ko je prišla domov je na spletu pričela raziskovati, kakšne so možnosti vadbe. Glede na to, da je živela v mestu, je bilo ponudbe res veliko. Poklicala je prijateljico Matejo, za katero je vedela, da obiskuje jogo že več let. Bila je prepričana, da bo z njene strani dobila prave informacije. Mateja je bila navdušena, ko jo je Mojca poklicala in ji povedala, da se zanima za vadbo. Po telefonu ji je razložila, da je to vadba, ki je dobra ne le za telo, temveč pomaga najti tudi duševni mir. Kar takoj jo je povabila, da se ji naslednje popoldne pridruži in sama preveri, kako vse skupaj poteka. Mojca, ki se je medtem že odločila, da je to pravšnja aktivnost za njo, je z veseljem sprejela povabilo. Odločila pa se je, da o svojem novem hobiju Janezu še ne bo povedala. Najprej je namreč želela preizkusiti vadbo in se potem odločiti, če je zanjo res primerna. Ko se je Janez zvečer vrnil domov, mu je povedala, da bo naslednji dan dlje ostala v službi. Janez je bil nekoliko razočaran, saj sta bila dogovorjena, da gresta v kino.

Naslednje popoldne se je Mojca z Matejo odpravila na vadbo joge. Že po nekaj minutah je vedela, da se je prav odločila in da je joga ravno pravšnja aktivnost zanjo. Ko se je vadba končala, sta se z Matejo odpravili v bližnji trgovski center, kjer si je Mojca v športni trgovini kupila vadbeno podlogo in športna oblačila. Po nakupu sta se dobre volje še malo sprehajali po trgovskem centu. Bili sta zatopljeni v pogovor.

A nenadoma je Mojca obstala in pogledala navzgor. Pred njo je stal Janez s prijateljem. Mateja je bila prva, ki se je odzvala. Povabila ju je, da sedejo v bližnji lokal. Janez še vedno ni spregovoril. Čakal je Mojco. Želel je vedeti, zakaj mu je lagala, da bo v službi, a je bila z Matejo. In le zakaj je imela v roki vrečko iz športne trgovine? Končno je Mojca spregovorila: “Janez, našla sem nov hobi. Hodila bom na jogo. Vadba je ob ponedeljkih in sredah. Vem, da ne preživiva veliko časa skupaj, a kljub temu potrebujem aktivnost zase.” Janez je bil nekaj časa tiho in je razmišlajl. Čez nekaj sekund je le komentiral: “Nič nimam proti, da si našla nov hobi. Še spodbujal sem te. Škoda je le, da bova zdaj imela manj časa za naju. Morda si bom tudi sam poiskal kakšno aktivnost, pa se bova uskladila, tako da bosta potekali istočasno in bova še vedno imela dovolj časa eden za drugega.”

Mojci se ni zdelo, da jo je Janez razumel, zato mu je še enkrat povedala: “Janez, urnik vadbe je določen za celo leto vnaprej. Ne morem ga spreminjati zato, da boš našel neko aktivnost in bova potem usklajevala urnike. Poiskati si boš moral nekaj, kar se odvija v času moje joge.” Janez ji ni nič več odvrnil.

 


 

Prišel je mesec september. Mesec, ko se največ žensk odloči za pričetek vadbe in med njimi je bila tudi Mojca. Potrebovala je telesno aktivnost in okolje, kjer se bo lahko sprostila in dobro počutila. Joga je bila dobra odločitev. A vseeno bi bilo dobro, da bi v svoja razmišljanja vključila tudi Janeza.

Prav je, da imamo, tudi ko smo v vezi, svoje hobije in krog prijateljev. Za svojo srečo smo odgovorni sami, ne naš partner. To nikakor ne pomeni, da bežimo od partnerja. A ko imamo partnerja, je prav, da v svoja razmišljanja in odločitve vključimo tudi njega. Ko se odločamo za nove dejavnosti, predvsem telesno vadbo, je značilno, da se o tem raje posvetujemo s prijatelji, ki so istega spola. Šele ko sprejmemo odločitev, da bomo neko aktivnost opravljali, o tem seznanimo partnerja.

Seveda je Mojca vedela, da bo informacje o jogi dobila pri Mateji, ki se je z jogo že ukvarjala, ne pa od Janeza. Toda ko je sprejela odločitev, da bi rada pričela z vadbo, bi bilo prav, da se o tem pogovori z Janezom. Saj ni potrebno veliko. Svojemu partnerju povemo, da smo se odločili poizkusiti nekaj novega, prav je, da mu povemo tudi razlog. Potem bi se Mojca lahko mirne vesti odpravila na preizkus vadbe.

Vključite svoje partnerje v svoja življenja. Povejte jim, kaj bi radi poizkusili in videli boste, da ne boste naleteli na nasprotovanja. Tudi Janez je Mojci omenil, da razmišlja o novi aktivnosti. A več o tem v naslednji zgodbi.

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.