Bila je sončna zimska sobota. Prejšnji dan je padlo nekaj snega. Ko se je Janez zjutraj prebudil in pogledal skozi okno, je videl čudovito zimsko pokrajino. Pri zajtrku je Mojci predlagal, da si obujeta pohodne čevlje in se odpravita ven. Že od prejšnjega dne je Mojca delovala nekoliko odsotno. Janez je bil prepričan, da jo bo dolg sprehod po svežem zraku in soncu zopet razvedril.

Z roko v roki sta hodila po okoliških gričih, ko je Mojca nenadoma spustila njegovo roko: „Janez, včeraj sem bila na razgovoru pri direktorju. Ponudil mi je napredovanje. Od naslednjega tedna naprej naj bi bila vodja projektov. V ponedeljek zjutraj mu moram sporočite, če se strinjam. Saj veš, da je to nekaj, kar sem si res želela, in zadnje mesece sem trdo delala. Vem, da bo to za naju velika sprememba, a glede na zadnje mesece se mi zdi, da bova zmogla.“

Janez je dolgo premišljeval o besedah, ki jih je izrekla. Prepričan je bil, da bo imela manj časa za njega, a menil je, da je to nekaj, kar si Mojca zasluži: „Če se odločiš, da sprejmeš ponujeno napredovanje, te bom podprl.“ Naslednji dnevi so za Janeza postajali vedno težji. Bil je doma, a bil je sam. Mojca se je šele zvečer vračala iz pisarne. Skoraj vedno, ko je stopila skozi vrata, je bila utrujena, njen obraz upadel. Vsakič ko je poizkusil z njo spregovoriti, mu je odvrnila: „Sploh si ne moreš predstavljati, kako je trenutno napeto v službi. Ko pridem domov, ne potrebujem tvojih nasvetov, temveč mir, da se vsaj malo spočijem za naslednji dan.“ Sklenil je, da bo počakal do naslednjega vikenda.

Rezerviral jima je mizo v priljubljeni restavraciji, saj je bil prepričan, da se bo tako sprostila. Ko se je Mojca v petek zvečer vrnila domov in ji je Janez povedal, da jima za naslednji dan pripravlja presenečenje, je odvrnila: „Ali misliš, da imam čas? Sploh ne veš, kaj pomeni voditi projekte. Tebi je enostavno v tvoji varni službi. Jaz pa imam zdaj tako odgovornost, da si ne morem več privoščiti prostega dne. Nimam nič proti, če pokličeš prijatelje in greš z njimi, a jaz bom vikend preživela delovno in se ti ne bom pridružila.“

Janez je bil popolnoma potrt, a ni želel, da ga Mojca vidi takšnega. V zadnjih tednih je namreč živela le še za službo. Janez ni vedel, kaj naj si misli. Sta služba in plača res toliko pomembna, da ji je postalo vseeno za njun odnos? Oblekel se je, se obul, rekel Mojci, da gre malo ven, sedel v avto in odpeljal iz mesta. Podal se je na dolg sprehod po še vedno zasneženi pokrajini. Ves čas je premišljeval o njunem odnosu. Še ne dolgo nazaj sta res našla eden drugega. Bila sta srečna. Janez se je pričel spraševati, če je bilo to le zaradi takratnih praznikov ali sta res sposobna usklajenega sobivanja. Sklenil je, da bo enostavno podprl Mojco, saj je imel dovolj časa. Prepričan je bil, da se bo stanje sčasoma uredilo in da bo potem zopet vse bolj sproščeno in prijetneje.

Ko se je vrnil, je Mojca še vedno sedela  za računalnikom in vneto tipkala. Niti prav se ni ozrla, ko je vstopil. Le na kratko ga je pogledala in mu velela: „Veš, Janez, zdaj ko sem tako zaposlena, sem enostavno preveč utrujena, da bi še doma kaj postorila. Bodi malo bolj priden, skuhaj kosilo ter počisti stanovanje. Časa imaš dovolj.” Janez je z odprtimi očmi strmel v prazno. Ni vedel, kaj naj si misli.

 


 

Seveda je lepo, če se vaš trud v službi opazi in vam zaradi tega ponudijo napredovanje ali boljše delovno mesto. A glede na to, da odrasli prebijemo več kot tretjino svojega časa v službah, je dobro, če se o tem podrobno pogovorimo s partnerjem. Da, Mojca je vprašala Janeza, če se strinja z novim delovnim mestom, a ni mu predstavila celotne slike. Janez enostavno ni vedel, kaj nova služba pomeni za razmerje. Nenadoma je Mojci postala služba pomembnejša od njunega odnosa. Svojo kariero je postavila na prvo mesto.

Pogosto je težko najti pravo razmerje med službo in zasebnim življenjem. A naj vam služba ne postane prioriteta, kajti lahko se zgodi, da zaradi tega izgubite partnerja. Še huje je, če imate otroke. V tem primeru lahko izgubite še mnogo več. Seveda je prav, da se vas spoštuje in da v svojem delovnem okolju napredujete. Toda vključite v svoje življenje tudi partnerja. Namesto da se zakopljete v delo, si najdite vsak dan nekaj časa, ki ga boste namenili svojemu odnosu. Pogovarjajte se, zaupajte partnerju. Videli boste, da boste tako dosegli, da vas bo partner spoštoval in vam stal ob strani.
A Mojca je bila do Janeza zelo hladna. Bo uvidela, kaj je za uspešen odnos treba popraviti, ali pa bosta počasi pričela živeti vsak za sebe?

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Veselim se tvojega komentarja!

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar