Moška votlina obstaja! Bolj pomembno kot to dejstvo je, da vemo kaj pomeni, ko se moški zavleče v svojo votlino. V zadnjih mesecih sem se pogovarjal z nekaj ženskami, ki so v svojem razmerju zaznale težavo. Vsem primerom je bilo skupno to, da sta oba partnerja zaznale težave, da so se ženske želele o težavah s svojim partnerjem pogovoriti, a so pri moških naletele na molk. Moj zapis Načela srečnega zakona govori med drugim ravno o tem, da je dobra in močna medsebojna komunikacija eden temeljev vsakega srečnega partnerstva. Zakaj se torej moški, tudi taki, ki se zavedajo pomena medsebojen komunikacije, umaknejo v svojo votlino, ko se pojavijo težave?

 

Razlike v spopadanju s težavami

Da bi lahko bolje razumeli, kaj je moška votlina, se bom najprej dotaknil razliki v spopadanju s težavami med moškim in žensko. Ko ženska naleti na težavo, se bo z njo spopadala tako, da se bo o težavi pogovarjala z drugimi in skupaj z ljudmi, katerim zaupa svojo težavo, iskala rešitev. Prepričana je, da bo z nasveti drugih in pogovorom lažje razrešila svojo težavo.

Moški pa smo nekaj čisto drugega. Ko se pojavi težava se zavlečemo v svojo votlino in iz nje ne izstopimo, dokler ne najdemo rešitev svoje težave. Povedano drugače: moški težavo rešujemo sami, brez pomoči drugih. Prepogosto tudi takrat, ko smo v partnerskem odnosu. Enostavno smo mnenja, da bomo rešitev težave lažje našli sami, kot skupaj s partnerko. 

 

Moška votlina

Ko se moški enkrat zavleče v svojo votlino iz nje ne bo izstopil, dokler ne najde ali vsaj misli da je našel, rešitev za težavo. Dlje, kot bo potreboval, da bo našel rešitev ali večja, kot je težava, bolj globoko v svojo votlino bo šel moški. Za moškega je to svet, v katerem se počuti dobro, kjer najde svoj mir in lahko v miru razmišlja in išče poti, kako razrešiti težave. 

Moški se v svoji votlini počuti dobro. Njegove misli so osredotočene na reševanje težave, njegovi možgani delujejo kot da bi imel sam s seboj viharjenje možganov. Različne zamisli, ki se mu pojavljajo razvršča, išče nove poti in rešitve. Pogosto se zgodi, da je tako zatopljen v iskanje rešitve, da je zaradi tega zaznava okolice manjša. Nasploh ga okolica moti. Ne želi se pogovarjati, daje kratke odgovore, lahko je tudi odrezav in drugi ga lahko zaznajo kot nesramnega. To nima veze z njegovo osebnostjo, le osredotočen je tako na iskanje rešitve, da vse ostalo zanj v tem času ne obstaja.

 

In na drugi strani je ženska …

… ljubeče bitje, ki je v partnerskem razmerju s tem moškim, ki se je zavlekel v svojo votlino, ker se je soočil s težavo. Seveda je tudi ženska zaznala to isto težavo, ki se je pojavila v njunem razmerju. Kot dober komunikator želi, da skupaj najdeta rešitev. Lahko je situacija tudi drugačna, da ima moški enostavno težavo (mogoče v službi, mogoče s straši ali prijateljem, mogoče zdravstveno, …) a še vedno sta s partnerico vsak v svoji dimenziji.

Ona ga sprašuje, kaj je narobe. Želi se pogovarjati z njim. Spodbuja ga k dialogu, želi da se ji moški zaupa. Prepričana je namreč, da bo lažje, ko bo enkrat spregovoril o svoji težavi. Prepričana je namreč, da je ravno skupno iskanje rešitve edini način, da se razreši težava. Zakaj? Ker ona tako rešuje težave. In kaj se zgodi? 

Z vsakim vprašanjem, ki ga postavi. Z vsakim poizkusom po pogovoru o težavi, ki jo je zaznal moški, se on še globlje umakne v svojo votlino, saj se o tej temi s svojo partnerko ne želi pogovarjati temveč sam išče izhod iz težave. In bolj globoko, kot se zavleče v svojo votlino, bolj postaja nedostopen. Ženska lahko dobi občutek, da je težava pri njej, a da moški o tem ne želi govoriti z njo. Ne ve, kaj naj stori da bi moški končno spregovoril in da bi skupaj našla izhod iz težave.

 

Razlike med žensko in moškim obstajajo

Ne le fizične, ki so več kot očitne. Tudi z različnimi situacijami se spopadamo na različne načine. Ni vse črno belo, nisi vsi moški tipični moški in niso vse ženske tipične ženske. Razlikujemo se med seboj.. Za oba partnerja pa je pomembno, da se zavedata svojih razlik in vlog, ki jih prinašata v skupno partnerstvo. Le tako bosta lahko uspešno skupaj reševala situacije, tudi težave, ki se jima pojavijo na njuni skupni poti.

Zavedanje, da smo si različni je ključen za uspešno komunikacijo in tudi uspešno partnerstvo. Dobro je, da se zna ženska približati moškemu, da mu da nekaj svobode, ko je on v svoji votlini in išče rešitve. Prav tako pa se mora moški približati ženski in se o težavah pogovarjati z njo in skupaj z njo iskati rešitve.

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Dodaj odgovor

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar