Pred tedni se je poročil eden izmed mojih znancev. Nekaj dni po tem, ko sta se z ženo vrnila s poročnega potovanja, sem si vzel čas in jima šel čestitati. Ob pogledu na srečna mladoporočenca sem pomislil tudi na svoj zakon, ki je eden tistih, ki je razpadel in zakone svojih prijateljev in znancev. Nekateri so tudi po dolgih letih še vedno močni, drugi so se tako kot moj razpadli. Kaj so torej načela srečnega zakona? Sestavine, ki nekaterim omogočajo, da kot par preživijo celo življenje, drugi pa tega ne zmorejo? 

Nisem prvi, ki bi se ukvarjal s tem vprašanjem, mnogo je psihologov, ki so skozi zadnja desetletja objavljali različne študije in ugotavljali, katera so tista načela, ki omogočajo dvema srečen zakon. Marsikomu se bo zapisano zdelo nekaj čisto normalnega, tistim pa, ki imajo težave v zakonu ali so se celo ločili, pa lahko zapisano pomaga razumeti, kaj je pomembno za srečen zakon.

 

Ima srečen zakon vpliv na naše zdravje?

Na splošno ima zakonska zveza pozitivne učinke tako na fizično, kot tudi čustveno zdravje ljudi. Zakonci, ki so sodelovali pri raziskavi so bili bolj zadovoljni z življenjem in doživljajo manj psihičnega stresa, kot samski med katere se uvršča tudi ovdovele in ločene. Vsekakor pa pri tem igra pomembno vlogo tudi kakovost zakona. Tisti, ki so nesrečno poročeni kažejo namreč znake večjega psihičnega stresa kot samski. Obstajajo torej prednosti za tiste, ki so srečno poročeni. Ni pa dokazano, da te iste prednosti veljajo tudi za tiste, ki so v dolgotrajnih razmerjih, ali živijo skupaj, a se niso poročili. So pa psihologi ugotovili, da je socialna podpora, ki jo nudita zakonca eden drugemu pomemben dejavnik za manjši fizični in čustveni stres.

 

Kaj zagotavlja obstoj zakona?

Skozi leta zakona, strast, ki je bila prisotna v prvih mesecih ali letih počasi, izvodeni in se prelevi v globoko vez intimnosti in medsebojnega zaupanja. Ravno intimnost in medsebojno zaupanje sta torej glavna gradnika srečnega zakona. Dobra in močna medsebojna komunikacija, zmožnost obvladovanja konfliktnih situacij konstruktivno, skupna doživetja in vrednote pripomorejo k uspešnemu zakonu. Sem se prišteva tudi finančna stabilnost zakona in dobre vezi k članom obeh družin zakoncev.

 

Zakaj zakoni razpadajo?

Večina raziskovalcev zakonskih zvez se strinja, da so zakoni mlajših (do 25. leta starosti) bolj podvrženi razpadu, kot zakoni med starejšimi. Sem se prištevajo tudi zakoni, kjer je eden izmed obeh partnerjev v tej starostni skupini. Prav tako so manj uspešni zakoni, kjer se partnerja poznata manj kot eno leto. 

Težave v zakonski zvezi se ponavadi pojavijo takrat, ko se načela srečnega zakona, ki sem jih opisal zamajejo. Težava mlajših je v tem, da pogosto čustveno niso dovolj zreli, da so zmožni te težave skupaj s partnerjem prebroditi. A te ugotovitve ne gre posploševati. Tudi starejši so lahko čustveno manj stabilni in ob težavah ne bodo našli izhoda, pravzaprav ga bodo – ločitev. Glavni razlog, zakaj zakon ne uspe je torej v nezmožnosti reševanja težavnih situacij, ki se zakonskemu paru pojavljajo v življenju. 

 

Kako pomembni so skupni interesi?

Pogosto preberemo v kakšnem članku, da se nasprotja privlačijo. A za srečen zakon to ne velja najbolj. Načeloma nas privlačijo ljudje, ki imajo podobne interese, kot jih imamo sami. Pustimo sedaj ob strani telesno privlačnost, ki je popolnoma drugačna. Srečni zakonci imajo praviloma kar precej skupnega, od interesov, značajskih lastnosti, etničnega ozadja, izobrazbenih ciljev in celo telesno višino. Odnos med dvema, ki imata več skupnih točk je bolj dolgotrajen. 

Seveda pri tem ne smemo pričakovati, da bosta uspešna dva, ki imata popolnoma enake interese. Ravno nasprotno, bolje je, da vsak od partnerjev ohrani nekaj tistega, kar je rad počel v preteklosti, saj je od tega odvisna tudi sreča vsakega posameznika, ki pa je pomembna ali bolje rečeno je pogoj za srečno partnerstvo.

 

Kako pomembna je komunikacija v zakonu?

Kakovostna komunikacija je ključna sestavina srečnega zakona, saj k temu težijo tudi zakonski terapevti, katere obiščejo pari, ki imajo težave. Medtem, ko je nemogoče zgladiti vsa drobna nesoglasja, ki se skozi leta pojavijo v zakonu, je zelo pomembno, da znata oba zakonca prave težave ali osebno pomembne informacije neposredno, na takten in kakovosten način prenesti drugemu in se z njim o tem tudi odkrito pogovoriti in izmenjati mnenja ter iskati rešitve.

Kadar pride do pomanjkanja komunikacije je večja možnost, da se pojavijo nesoglasja, ki lahko preidejo v konflikte. Neprimerna komunikacija pa se odraža v večji čustveni oddaljenosti partnerjev, kar lahko privede do počasne osamitve, ki vodi v ločitev. Če se partnerja pričneta čustveno oddaljevati eden od drugega, to lahko privede tudi do tega, da eden izmed partnerjev prične iskati čustveno bližino izven zakona.

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Dodaj odgovor

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar