Moj namen ni biti nespoštljiv do žensk, a tako kot vsi moški niso (nismo) kavalirji, tako tudi vse ženske niso dame. Prepričan sem, da se vsaka ženska trudi biti dama, da je to nekako že v njeni naravi. Že male deklice se rade lepo oblačijo, stojijo pred ogledalom, se kažejo staršem in jih sprašujejo, če so videti kot damice.

 

 

Kaj pomeni biti dama?

V zapisu So kavalirji del zgodovine, ali še obstajajo? sem med drugim napisal, da je kavalir moški plemenitih lastnosti in uglajenega vedenja ter da potrebuje damo, da bi lahko bil kavalir. In kako damo opredeljuje slovar

dama -e ž (á)

1. v meščanskem okolju, spoštljivo naslov za odraslo žensko: neka dama je prišla; dame so bile v dolgih večernih toaletah; mlada, stara dama; dama iz visoke družbe / kot nagovor: spoštovane dame; dame in gospodje / frizer za dame in gospode / dame volijo pri plesu za enega ali več plesov imajo pravico si same izbrati plesalca

// dvorna dama v nekaterih državah naslov za žensko, ki ob posebnih priložnostih spremlja vladarico; prva dama naslov za žensko, ki po svojem položaju ali na področju svojega udejstvovanja presega vse druge

2. ekspr., navadno v povedni rabi, navadno s prilastkom ženska, ki zaradi odličnega vedenja in lepega videza vzbuja spoštovanje: človek v življenju redko sreča pravo damo; ona je resnična dama

Odlično vedenje in lep videz? … ne le v mojih, zagotovo tudi v tvojih očeh subjektivna opredelitev. Kar je za nekoga lepega videza ni nujno lepega videza za drugega, isto je tudi pri odličnem vedenju, čeprav je tu subjektivnosti že malo manj. Jaz bi rekel, da je dama: ženska uglajenega vedenja in urejenega videza. 

Ko vstopi dama v življenje moškega, se bo on potrudil biti najboljše, kar je lahko, ne da bi se zaradi tega spreminjal. Ne zaradi tega, kaj bo ona storila ali naredila temveč zaradi tega, kar je. Spremenila bo pogled moškega na življenje in ljubezen.

 

Kaj pomeni biti dama v očeh moškega?

Želimo si prijetnih pogovorov, tako kot ti draga ženska. Ne želimo se pogovarjati samo o zadnji modi in tračih, tako kot se ti ne želiš pogovarjati o avtomobilih in športu. To kar si želimo od teme, dama je izmenjava mnenj, konstruktiven pogovor o vsem, spoštljiv pogovor brez sramu in izogibanja tematik, zaradi katerih nas je strah da se o njih ne boš želela pogovarjati.

Biti dama v očeh moškega ne pomeni nositi kratkih kril in globokega dekolteja, da bi bila lepega videza. Ni nam pomembno, da nosiš oblačila, čevlje in torbice priznanih blagovnih znamk. Ni nam pomembno, da si vedno naličena. Lahko si dama tudi, ko si v športnih oblačilih, s hrapavimi rokami zaradi svojega dela ali nenaličena. Vsaka ženska je lahko dama, tudi tista ki nima sredstev, da bi si kupila oblačila vsakih nekaj tednov, tudi tista ki živi na kmetiji, tudi tista ki se najbolje počuti v ležernih ali športnih oblačilih.

Ženska, ki se ne obremenjuje s tem, kaj si drugi mislijo o njej. Taka, ki ne išče potrditve pri drugih. Zaveda se sebe, svojega ugleda in videza. Dobro ve, kaj si v življenju želi in stremi svojim ciljem naproti, a je hkrati pripravljena sprejemati kompromise, da bi na poti življenja lahko imela ob sebi moškega. Bolj kot mnenje drugih o sebi ji je pomembno, kako se sama vidi. Govori o svojih željah, ki pa niso v oblakih, so realni cilji in ve, kako jih bo dosegla.

 

Dama ni princeska

Moški pogosto zamenjujemo dame s princeskami, o katerih sem pisal v zapisu Princeska … ali zgolj prestrašeno dekle?. Tudi dama bo zavrnila moškega, ki ni kavalir ali takega, za katerega je mnenja, da ni pravi za njo. A bistvena razlika med damo in princesko je v tem, da dama točno ve, kaj si želi v življenju. Ne bo vzvišena temveč ti bo lepo povedala, da nisi moški kakršnega si želi. Dama izžareva samozavest, ki princeski manjka.

 

“Imam te rada, ker te potrebujem” ali “potrebujem te ker te imam rada”? Dama te ne potrebuje temveč si želi biti s teboj. Uglajena ženska si želi ob sebi moškega, s katerim bosta skupaj kot enakovredna partnerja hodila po poti življenja.

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Veselim se tvojega komentarja!

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar