Božični prazniki so minili. Navkljub temu, da v stanovanju ni bilo miru in da je bila zadnje dni pred božičem Kaja nestrpna in razigrana ter vsak večer do odhoda v posteljo opazovala, če bo kje zunaj na nebu videla božička, je bila Mojca prepričana, da je ravnala pravilno, ko se je vrnila nazaj domov. Bila je sicer bolj utrujena, kot je bila pri starših, a bolj srečna. Ne le Mojca, tudi Kaja in Janez sta bila razigrana in srečna. Prav videlo se jima je, kako uživata sedaj, ko so vsi trije zopet skupaj.

Leto se je počasi bližalo koncu. Naša družinica ni planirala nič posebnega za silvestrovo. Mojca je sicer prigovarjala Janezu, da gre k prijateljem, a je on vztrajal, da bo ostal doma in da bo novo leto pričakal skupaj z Mojco in Kajo, čeprav je vedel, da bo najbrž edini, ki bo buden do polnoči. Skupaj z Mojco sta nekako poizkusila razložiti Kaji, da je novo leto začetek nečesa novega. Da bo naslednje leto za njih nekaj posebnega, ker bodo dobili še novega družinskega člana. 

Tistih zadnjih nekaj dni starega leta sta si Mojca in Janez vzela vsak večer čas zase. Ob skodelici čaja sta razglabljala, kaj jima namenja prihodnost. Delala sta načrte. Čeprav sta vedela, da se jima mogoče vsi ne bodo uresničili, sta se eden drugemu zaobljubila, da bosta storila vse v njuni moči, da bosta zasledovala te nove načrte. Bila sta namreč prepričana, da so dobri. 

Janez je končno priznal Mojci, da se strinja z njenim načrtom, kako si ustvariti življenje v prihodnje. Telesno je bila utrujena, včasih celo izčrpana. Toda imela je cilje in vedela je, da jih bosta sedaj, ko sta se o vsem lepo pogovorila, skupaj dosegla. 

Le kaj bo novo leto prineslo naši družinici? Bosta imela Mojca in Janez dovolj moči, da uresničita vse svoje zaobljube?

 


 

… novoletne zaobljube so nekaj, kar nam je vsem dobro znano. Vsi smo si jih že kdaj zadali. Veliko teh zaobljub pa je šlo v pozabo ali pa so ostale zapisane le kje na kakšnem kosu papirja, ki smo ga vrgli v koš za smeti po nekaj mesecih, ko teh zaobljub nismo uresničili. Zadnje mesece, tedne in dni v letu posvetimo želji po spremembi. Zakaj ravno ta čas? Ker je novo leto nekakšna prelomnica, ki označuje začetek novega. 

Žal pa je ravno mnogo novoletnih zaobljub tistih, ki ostanejo neizpolnjene. Ni redko, da si zadamo cilje, ki so nedosegljivi ali pa take, ki od nas zahtevajo veliko truda, da jih uresničimo. Prve dni smo usmerjeni k tem ciljem, a bolj kot se nam na poti pojavljajo ovire, bolj opuščamo misel, da bomo te cilje tudi dejansko dosegli.

Zelo malo novoletnih zaobljub “preživi” do februarja. Večini se odpovemo že po nekaj tednih ali dneh. Za razliko se zaobljub, ki jih sprejmemo med letom, bolj držimo ali rečeno drugače, cilje zastavljene med letom bolj verjetno uresničimo, kot tiste, ki si jih zadamo ob novem letu.

Naj bodo letošnje novoletne zaobljube vseh nas take, da bodo realno dosegljive in da se jih bomo tudi držali. Bodimo dosledni in prepričani smo lahko, da bo naše življenje v prihajajočem letu postalo lepše.

Tisti pa, ki imajo težave, da se držijo zaobljub, pa vedno lahko prosijo partnerja, prijatelja ali družinskega člana, da mu stoji ob strani. Pogosto ne potrebujemo drugega, kot le nekoliko spodbude, da se držimo zaobljub ali načel, ki smo si jih zadali.

In kako bo v novo leto vstopila naša družinica? Bosta Mojca in Janez uspela uresničiti vse cilje in zaobljube, ki sta si jih zadala zadnje dni v letu?

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Dodaj odgovor

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar