Partnerski odnosi. Pred dnevi sva o tej temi z Veroniko* prijetno kramljala ob skodelici čaja. Najin pogovor se je dotaknil tudi vprašanja, kaj vse definira naše dojemanje odnosov. Zanimivo je, da si ljudje že zelo zgodaj ustvarimo svoje ideale in potem iščemo partnerja, ki bo takim idealom odgovarjal. Ženske še nekoliko bolj kot moški. Mnoge raziskave v našem delu sveta so pokazale, da imajo zelo močen vpliv na izbiro partnerja in na dojemanje partnerskega odnosa pravljice.

Toda vse to se je zgodilo šele po tem, ko so bile pravljice, kot so Sneguljčica, Pepelka, Zlatolaska in podobne predelane v obliko, ki jo poznamo danes. Prvotno so bile te pravljice brez srečnega konca, celo nekoliko grozljive. Njihov namen je bil, da so z njimi opozarjali otroke na težave, ki se pojavljajo v življenju. Od kod nam torej pravljice, ki jih poznamo danes? Za to je poskrbela filmska industrija. Predstavljaj si, da bi Walt Disney posnel srhlljive risanke, najbrž jih otroci ne bi gledali in tudi starši ne bi bili navdušeni nad tem. Seveda je bilo potrebno prilagoditi tudi pisane izdaje. Te pravljice pa niso le prijetne zgodbe s srečnimi konci, temveč bolj kot si mislimo vplivajo na partnerske odnose.

Posebno močan vpliv imajo pravljice na ženske, ki zaradi njih dobijo nerealen pogled na to, kako romantičen odnos nastane in se tudi nadaljuje. Stavek “Srečno do konca svojih dni” je močno zakoreninjen v možganih žensk in je pripomogel k veliko propadlim partnerskim odnosom povsod po svetu (skoraj povsod, več o tem kasneje).

Realni partnerski odnosi danes ne poznajo vitezov v bleščečih oklepih, čarobnih kočij, gradov. Predvsem pa nimajo nič skupnega s stavkom “Srečno do konca svojih dni”. Glede na to, da vsi beremo te pravljice svojim otrokom in z njimi gledamo te risanke, so se ti vzorci zakoreninili v naših možganih. Nekega jutra se prebudiš in se zaveš, da tvoj partner ni princ, ki je prijahal na bleščečem konju in te rešil in takrat se pričnejo težave.

 

Ženske so danes emancipirane in izobražene …

… a na področju partnerskih odnosov je še vedno veliko takih, ki so popolnoma nemočne in vse prepuščajo naključju. Želijo si, da bi usoda poskrbela, da spoznajo svojega princa, ki se čarobno pojavi v njihovem življenju. Veliko je prepričanih, da je tako razmišljanje romantično, sam bi dejal, da je premalo realistično za današnji čas.

 

Kje potem obstaja rešitev za odnose?

Prevzami kontrolo nad svojim ljubezenskim življenjem! Tako kot si bila (ali si še) uspešna pri svojem izobraževanju in v svoji službi (če seveda si zaposlena), tako prevzami kontrolo še nad svojim partnerskim odnosom. Prav je, da se prepustiš in da želiš sama doživeti svojo pravljico, a pri tem vseeno vklopi razum in sprejemaj zavestne odločitve. Le tako boš lahko uspešna tudi na tem področju.

 

Vsi smo bili zaljubljeni, občutek je čudovit …

… a ko zaljubljenost mine, pogosto sledi razočaranje. Je dolgoročno bolje čakati na princa, ob katerem se lahko nekega jutra zbudiš in ugotoviš, da ni to, kar si mislila, ali je bolje odločiti se za partnerja, s katerim si zaupata in se spoštujeta? Kot pri toliko rečeh v naših življenjih tudi tu ni slika črno bela. Prava pot je pogosto nekje vmes, le najti moraš pravo mero obojega za sebe.

 

Še eno malo presenečenje za konec …

… ni povsod tako. V večini Azijskih držav je vpliv pravljic na življenje ljudi drugačen. Njihove tradicionalne pravljice niso podobne našim. Otrokom posredujejo sporočila o pomembnosti družine, spoštovanju prednikov in govorijo o tem, da sta za uspešen partnerski odnos potrebna ženska in moški, ki sta primerna eden za drugega ter gradita svoj odnos dolgoročno s pomočjo svojih družin. Popolno nasprotje s pravljicami, ki jih sami pripovedujemo svojim otrokom. Seveda so z globalizacijo tudi k njim že prišle “naše” pravljice, tako v obliki knjig kot tudi filmov, a vzgoja otrok in danih vrednot je še vedno tradicionalna.

 

V današnjem svetu ne obstajamo princi, ki bi te s poljubom prebudili iz večnega sna, ne znamo graditi gradov v oblakih in ne bomo se spremenili iz pošasti ali žabe v princa tvojih sanj. Smo pa moški pripravljeni s teboj skupaj se potruditi in se boriti, da bo partnerski odnos dolgoročno uspešen.

 

*Ime je izmišljeno.

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Veselim se tvojega komentarja!

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar