Pred dnevi sva se z Veroniko* pogovarjala o tem, kaj je potrebno za dober, kakovosten odnos, v kakršnem verjamem, da bi bili radi vsi in nastala je piramida odnosov. Verjetno ste že vsi slišali za hierarhijo potreb po Maslowu. Prav veliko o tej psihološki teoriji ne bom pisal, če te o tem zanima več, boš lahko vse podatke našel v wikipedii. A nekaj bom moral vseeno o tej teoriji zapisati, za lažje razumevanje piramide odnosov, ki sem jo sestavil na osnovi te teorije. Maslow govori o hierarhiji potreb. Ko zadovoljimo potrebe na najnižji razni, se počnemo v piramidi pomikati višje. Osnova vsega je zadovoljitev fizioloških potreb, ki so na nižjih ravneh in psiholoških potreb na višjih.

 

Ravni potreb

Na prvi ravni Maslowe piramide so osnovne fiziološke potrebe, med katere uvršča avtor tudi spolnost, medtem ko je ljubezen kot psihološka potreba na tretji ravni. Najbrž smo si vsi enotni, da je za zdravo razmerje potrebno oboje: spolnost in ljubezen. Medtem, ko je spolnost brez ljubezni po tej teoriji možna, ljubezen brez spolnosti ni možna.

 

Piramida odnosov

Tudi zdravi odnosi imajo določeno hierarhijo potreb. Nivojev je manj, namesto sedmih, ki jih je predstavil Malsow v svoji teoriji, sem sam zaznal štiri ravni potreb, ki vodijo do uspešnega odnosa. Na dnu piramide je privlačnost. Brez obojestranske privlačnosti je težko začeti odnos. Ko enkrat obstaja ta privlačnost preidemo na medsebojno spoštovanje, naslednjo stopnjo izgradnje odnosa. Sledi zaupanje, ko sta oba partnerja eden drugemu, pa tudi vsak sam sebi, pripravljena zaupati. Na čisto zgornjem nivoju pa je ljubezen. Šele ko so vsi ostali pogoji izpolnjeni lahko pride do nje. Tako zgrajen odnos je na trdnih temeljih.

Piramida je lahko vsakemu posamezniku v pomoč, da skozi nivoje sam ugotovi, kaj je bilo pri njegovih prejšnjih odnosih narobe, ali če pride do krize v sedanjem odnosu, kaj tokrat ni v redu. Ponavadi se “zalomi” v odnosu, ko preskočimo enega izmed nivojev ali nivo na katerem smo še ni dovolj trden, da bi lahko prešli na naslednjega.


Privlačnost

Kot sem že zapisal, je obojestranska spolna privlačnost osnovni pogoj, da se lahko prične romantičen odnos. Veliko je takih, ki to privlačnost zamenjujejo z ljubeznijo. Tisto, kar čutimo na začetku odnosa res ni prava jubezen, gre za privlačnost, ki jo čutimo do druge osebe. Do težav v razmerjih pogosto prihaja:

  • ker je edina osnova odnosa privllačnost;
  • ker odnos temelji na medsebojnem spoštovanju in zaupanju, ni pa spolne privlačnosti.

Kadar v odnosu ni spolne privlačnosti je odnos lahko prijateljski.

 

Medsebojno spoštovanje

Eno je, da te partner privlači, nekaj popolnoma drugega pa, da razumeta oba potrebe drugega, vajina razpoloženja in da imata razumevanje za način, kako oba delujeta. Kadar ni medsebojnega spoštovanja se to največkrat kaže v:

  • pomanjkanju komunikacije;
  • nezmožnosti poslušati eden drugega;
  • nesprejemanju potreb drugega.

Ko razmišlajmo o spoštovanju so naše misli pogosto usmerjene k temu, kako bomo spoštovani, namesto da bi razmišljali o tem, kako bomo spoštovali.

 

Zaupanje

Je nekaj, kar si moramo zaslužiti in tudi vzdrževati. Ko enkrat eden od partnerjev izgubi zaupaje v drugega, je težko da se v prihodnje zaupanje ponovno vzpostavi. Posebno težko je, če je bil partner prevaran v preteklosti ali si celo ti tisti, ki je prevaral svojega partnerja. Z varanjem pojmujem reči, ki jih počnemo, da izgubimo partnerjevo zaupanje, ne varanje kot spolnost z drugo osebo, čeprav tudi ta poruši zaupanje v odnosu.

 

Ljubezen

Šele, ko so izpolnjeni vsi pogoji na nižjih ravneh lahko govorimo o ljubezni. Sedaj veš, zakaj ne gre zamenjevati ljubezni z občutki, ki se ti pojavijo, ko čutiš spolno privlačnost do drugega. Do ljubezni namreč lahko pride šele, ko sta dva pripravljena izgraditi svoj odnos na trdnih temeljiv in ga negovati. Bližnjic do ljubezni, kakor tudi do zdravega odnosa ni.

Bodi potrpežljiv(a). Vsak odnos zahteva energijo, ki pa se izplača, da zgradimo dolgoročen odnos, ki temelji na trdnih temeljih.

 

*Ime je izmišljeno.

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Dodaj odgovor

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar