Avgust se je počasi bližal koncu in z njim tudi poletje. Noči so počasi postajale daljše, dnevi pa nekoliko krajši. Mojca, Janez in Kaja so skupaj preživeli čudovito poletje. Vsaj Janez je bil takega mnenja. Vzeli so si čas, nekaj tednov so preživeli na obali, nekaj časa pod alpami, kjer je bilo podnebje vsekakor bolj prijazno. Mojci je bilo težje, čutila je, da jo druga nosečnost dosti bolj utruja, kot jo je prva a ko je opazovala Kajo in Janeza in videla, kako uživata, se je tudi sama potrudila in zbrala energijo. Čeprav je bilo včasih težko jima ni želela pokvariti užitkov.

Ko pa so se nekega vročega popoldneva vračali domov, je čutila kako je njeno telo izčrpano in vedela je, da nujno potrebuje počitek. Pot je bila zaradi zastojev na cesti nekoliko daljša kot ponavadi in ko so prišli domov, več ni imela veliko moči. Prosila je Janeza, da poskrbi za njihovo prtljago, sama pa je šla počivat v posteljo. Iz spalnice je poslušala smeh in dobro voljo, ki sta se slišali iz stanovanja, medtem ko sta Janez in Kaja praznila kovčke in pospravljala. Po večerji, ki je minila v sproščenem vzdušju in ko je bila Kaja že v postelji, je Janez malo zaskrbljeno in malo radovedno vseeno vprašal Mojco: “Veš draga, malo si me presenetila danes, ko ti je tako hitro zmanjkalo energije. Zadnje tedne si bila vedno tako igriva in polna energije, danes pa ne. Je kaj narobe s teboj?”

Mojca se je odločila, da mu končno zaupa, kako naporno je bilo to poletje zanjo. Kako je pogosto zbirala energijo, da je lahko dohajala njega in Kajo. Kako si je pogosto vzela pol ure odmora, ko sta čofotala v vodi in se zabavala, da je le imela nekako dovolj energije za čas, ki so ga skupaj preživeli. Kako bi pogosto zjutraj najraje kar spala, pa je vseeno nekako zmogla in šla z njima na zajtrk in plažo. Povedala mu je, kako se počuti izmučeno in brez energije, da je ta nosečnost dosti bolj naporna, kot je bila prva. 

Odločila se je, da naslednji dan pokliče ginekologinjo in ji pove, kaj se dogaja z njenim telesom. Potreboval je počitek, a tudi nasvete. Vedela je, da jih bo dobila veliko od Janeza, ki bo zagotovo vse raziskal na internetu, a želela je nepristransko mnenje nekoga, ki ve. Naslednje jutro je malo dlje spala, ko pa se je prebudila, je bila še vedno brez moči in volje. Odločila se je, da bo kar šla k zdravnici. Ko je prišla tja in povedala, kako se počuti ter kaj se dogaja z njenim telesom so opravili še nekaj raziskav in ji potem predpisali popolno mirovanje. Navkljub temu, da je morala priznati, da so bili zadnji tedni tudi njej prijetni, je bilo za njo in bitje v njej preveč stresno. Po pregledu si je vzela nekaj časa zase. Odšla je na čaj, saj ji je kavo zdravnica odsvetovala in se po telefonu kar nekaj časa pogovarjala z mamo. Čeprav je bil Janez razumljiv in skrben, je potrebovala pogovor z žensko. Po pogovoru si je vzela še nekaj časa zase, razmislila o vsem, kar sta ji povedali zdravnica in mama ter se odločila, da so more pogovoriti z Janezom.

Ko se je vrnila domov mu je sicer povedala, da bo imela kar težavno nosečnost, saj je izpostavila svoje telo malo prevelikemu stresu med poletjem in da potrebuje trenutno veliko počitka. Ni pa mu takoj povedala vsega, čakala je namreč, da gre Kaja v posteljo. Zvečer se mu je končno zaupala: ”Janez, zdravnica mi je predpisala popolno mirovanje. Sam veš, da doma to skoraj ne bo možno. Zato sem se odločila, da se preselim nazaj k staršem.” Janez je ostal brez besed, le njegov obraz je postajal vedno bolj rdeč. Ko je odprl usta, da bi spregovoril, ga je Mojca prekinila: ”Ne poskušaj me prepričati, da naj ostanem. Sem se že odločila in dogovorila z mamo, da mi bo pomagala. Jutri zjutraj grem tja.”

 


 

… nosečnosti se med seboj razlikujejo. Če je bila prva enostavna, to še ne pomeni, da bodo take tudi ostale. In seveda tudi obratno. A imeti otroka je zavestna odločitev dveh odraslih in čustveno zrelih oseb. Torej je prav, da sta ti dve osebi tudi vključeni v nosečnost, kot pripravo na starševstvo. Ko že imamo malega otroka, ki zahteva čas in energijo je včasih res težko najti mir za počitek, če je nosečnost težavna, a to še ne pomeni, da se je potrebno odseliti in iskati mir drugje. 

Bolj primerna rešitev je, da partnerja skupaj sestavita urnik, ki bo ženski omogočal kar se da veliko počitka in čim manj obveznosti, ki zahtevajo fizično aktivnost oz. delo, ki jo izčrpava. Obstajajo tudi lažje rešitve, kot je ta, za katero se je odločila Mojca. V kolikor ima ženska podporo svojih staršev, bo po vsej verjetnosti pri njih našla res popoln mir in počitek. Toda odločila se je, da bo svoje življenje preživela z moškim, odločila se je, da bo imela s tem moškim tudi otroke. Torej je prav, da skupaj najdeta rešitve tudi za situacije, ki so nekoliko bolj težavne, kot je recimo nosečnost, ki zahteva mirovanje.

Le kako se bo Janez spopadel z odločitvijo, ki jo je sprejela Mojca? Kako bo na odhod svoje mame gledala Kaja? Več o tem lahko prebereš v naslednjem zapisu.

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Veselim se tvojega komentarja!

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar