Avtorica: Janja Stritar

Pogosto slišim stavek: “ Vse naredim, pa nikoli ni dovolj dobro! Drugi delajo manj in so celo bolj vredni.” Vam je težko dojeti, zakaj se ljudje grdo vedejo do vas, kljub temu, da ste jim bili vedno na razpolago in jim nudili vse? Zavedati se morate, da je problem v vas. Torej bolj, ko boste sami sebi vredni, manj boste potrebovali pozornosti in potrditve drugih. Manj vas bo to izčrpavalo. Manj boste na razpolago in bolj vas bodo drugi cenili. Znate postaviti meje, ki so jasno začrtane in močne? In če sodite med tiste, ki ne znajo reči “ne”, je čas, da si priznate, da imate težavo.  

“Nezdrave meje” so pogosto rana preteklosti in pogosto izhajajo in našega odraščanja v čustveno nefunkcionalni družini, kjer starši konstantno prestopajo naše meje. Naučijo nas, da se počutimo krive, saj nam s tem sporočajo, da so njihova čustva odvisna od nas. In kasneje isti vzorec prenesemo v druge odnose, saj se počutimo odgovorne za počutje drugih oseb. Ob vsem tem pa pozabimo nase, na svoje meje, na svoja čustva. 

Zdaj pa vas vprašam, se želite tako počutiti in tako živeti celo življenje? … Predvidevam, da je vaš odgovor ne. In dejstvo je, da oseba, ki se zna postaviti zase, velja za stabilno, spoštovanja vredno in močno, v nasprotnem primeru, pa vas bo okolica videla, kot lahko podredljivega, šibkega in brez hrbtenice. 

Vendar preden se lotimo postavljanja naših meja, se moramo najprej dobro spoznati. Kdo sem? Kaj želim? Kaj je tisto, kar v svojem življenju odobravam in česar ne … in bolj, kot se boste spoznavali, bolj se boste zavedali vaših meja, sebe. Pomembno je tudi, da se naučite biti sami in uživati v stvareh, ki vas izpolnjujejo. In ko boste začeli vrjeti vase, si okrepili vašo samozavest, vas ne bo več strah pred izgubo ljubezni, strah pred samoto, strah pred biti “slaba oseba”, strah pred izgubo odobravanja in strah, da bi se vedno počutili krivega. Čez čas, se bodo nekateri odnosi spremenili, vendar je potrebna potrpežljivost. Nekateri ljudje pa bodo enostavno odšli iz vašega življenja in naredili prostor, da lahko pridejo drugi. Naj vam ne bo žal, niso vas niti cenili, niti spoštovali in ne zaslužijo si vaše ljubezni. 

Zato poskrbite za svojo srečo in postavite lastne meje, ker ste samo vi, odgovorni za svoje življenje.

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

5 komentarjev

  1. Tole pa zelo drži. Sam bom moral na podobno pot z enako vsebino. Veliko dela bo potrebno, a za “komaj čakam jutrišnji dan”, se splača garat.

Veselim se tvojega komentarja!

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar