Nekega popoldneva, ko je bila Mojca spet naročena na ultrazvočni pregled, si je Janez v službi vzel prost dan in se ji pridružil. Odločila sta se, da je čas, da izvesta otrokov spol. Bil je eden tistih toplih poznozimskih dni, zato sta si vzela čas in počasi z roko v roki hodila skozi mesto, uživala v petju prvih ptic in bila preprosto srečna.

Ko sta prišla v čakalnico ordinacije, je Janez nemudoma pričel listati revije o nosečnosti, porodu in vzgoji otroka. V branje se je tako zatopil, da Mojce ob sebi skoraj ni zaznal. Ko je sestra stopila do Mojce, da jo pospremi v ordinacijo, je bilo potrebno Janeza dobesedno odtrgati od revije, ki jo je prebiral. Mojca česa takšnega pri Janezu še ni doživela, bilo ji je celo nekoliko smešno, kako se je poglobil v revije, kar je potihoma povedala tudi sestri.

“O, gospa, to ni nič posebnega, če bi vi vedeli, kaj vse sem že doživela! Moški se v času nosečnosti pogosto popolnoma spremenijo.” Medtem ko je Janez čakal, da se Mojca pripravi na pregled, je z zanimanjem opazoval stvari okoli sebe. Končno je prišel trenutek, ko je zdravnica pričela s pregledom. Oba sta pozorno spremljala zaslon, kjer sta gledala malo bitje, ki je počasi raslo v Mojčini maternici. Janez je čez čas vprašal zdravnico: “Bi bili, prosim, tako prijazni in nama povedali, katerega spola bo najin otrok?” Zdravnica je še nekoliko gledala na sliko, ki se je kazala na zaslonu in odvrnila: “Punčka bo.”

Po pregledu sta se Mojca in Janez zopet z roko v roki, oba dobre volje in nasmejana odpravila proti domu. “Veš, malo sem že razmišljal o imenih. Nimam še prave ideje, se mi pa zdi najbolj smiselno, da dava punčki kratko ime, ki je poznano tudi zunaj naše države.” Mojca se je nekoliko zamislila: “Jaz pa sem ravno tuhtala, kako bova opremila sobo za najino punčko. Najlepše bo, če stene pobarvava nežno rožnato. Kaj pa če izbereva tradicionalno slovensko ime? Naj se ve, od kod prihaja. Danes je toliko otrok z modernimi imeni, da bo najina punčka zagotovo nekaj posebnega, če ji dava pravo slovensko ime.”

Janez se z Mojco ni želel prepirati. Preveč prijetno se je počutil, a prav tako ni bil pripravljen popolnoma popustiti. Ker je bila to njuna punčka, se mu je zdelo še kako prav, da bi tudi sam odločal o imenu. “Dragi, pustiva zdaj to. Imava še kar nekaj mesecev, da se uskladiva. Prepričana sem, da bova našla rešitev, ki bo za oba sprejemljiva,” je odvrnila Mojca. Privila se je k Janezu, čisto tesno k njemu in mu zašepetala v uho: “Okoli imena se bova že dogovorila. Predvidevam, da bo najina punčka imela tudi tvoj priimek. Kaj pa jaz?”

Na njegovem obrazu je bil čuden izraz. Nekaj, kar Mojca še ni videla. Bil je presenečen. Enostavno ni vedel, kaj naj odgovori. Zadnje mesece, odkar se je Mojca vrnila k njemu, je razmišljal o marsičem. “Se zdaj, ko si nekaj mesecev noseča želiš poročiti z menoj?” Nekoliko razočarana nad njegovim odzivom je odvrnila: “Preseneča me, da me tega še nisi vprašal. In tvoje vedenje sedaj … pričakovala sem vse kaj drugega. Nisi vesel, da sem noseča? Mogoče nočeš živeti z menoj? Se ti ne zdim več privlačna? Razočarana sem, Janez!”

 


 

Nosečnost traja devet mesecev. Seveda nekaj prvih tednov ženska načeloma niti ne ve, da je noseča. Ko se določi spol otroka, če se bodoča starša za to odločita, mine še nekaj več časa. Večina parov je mnenja, da bodo lahko vse, od imena otroka do statusa staršev, kadar nista poročena in opreme otroške sobe, rešili v zadnjih mesecih ali tednih pred rojstvom.

Nosečnost sama po sebi je za žensko stresno obdobje, med katerim potrebuje ob sebi oporo moškega. Zatorej je pametno, da s pripravami na novega družinskega člana in s sprejemanjem odločitev pričenta takoj, ko izvesta, da je otrok na poti. Bolj ko nosečnost napreduje, manj moči imajo ženske, poleg tega pa pride v njihovih telesih do hormonskega neravnovesja. V tem obdobju ne potrebujejo dodatnega obremenjevanja in iskanja odgovorov na vprašanja, ki bi jih lahko skupaj s partnerjem našla že prej.

Potiho je tudi Janez razmišljal, da bi Mojco vprašal, če se želi poročiti z njim. A ker ni bil prepričan, kakšen bo njen odgovor, si tega ni upal. Bal se je, da bi ga zavrnila in da se bo s tem končal tudi njun partnerski odnos. Se bosta torej uspela dogovoriti glede vprašanj, na katere še nista imela odgovorov? Mogoče izveš to že v naslednji zgodbi.

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Dodaj odgovor

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar