Veliko je različnih razlogov, zaradi katerih se odločimo za ločitev oz. zapustiti nekoga. Čeprav je naslov “Razlog ločitve”, se ta članek ne omejuje zgolj na tiste, ki so bili poročeni, temveč daje odgovor vsem, katerih veza je razpadla. Navkljub vsem razlagam, ki jih dobimo od svojih bivših partnerjev o tem, kaj je razlog, da so nas zapustili, se je potrebno zavedati, da pravi vzrok izvemo le v zelo redkih primerih. Obstaja še ena resnica: tisti, ki te zapusti to naredi zaradi tega, ker v vezi ni bil več srečen.

Vsi si znamo izmišljati in pripovedovati zgodbe. Z zgodbami ni nič narobe, jaz jih celo pišem. Predno se odločit zapisati zgodbo, jo je potrebno dobro dodelati, da je zgodba zanimiva. Večina zgodb, ki nas privlači je napisanih v fantazijskem svetu, v katerem bi vsi radi živeli in bili kot junak iz zgodbe, kateremu uspe nekaj skoraj nemogočega. Ravno ta polarizacija med dobrim in zlim se pogosto kaže tudi v zgodbah, ki jih slišimo od osebe, ki nas zapušča. Za tak korak vsakdo potrebuje zgodbo, s katero se bo lahko poistovetil in v kateri je najprej žrtev, potem pa, ko se odloči svojega partnerja zapustiti junak, ki gre naproti boljšemu življenju.

Ni potrebno, da opustiš svojo zgodbo, če se misliš s kom raziti. Bodi le toliko odkrit in priznaj, da je večina te zgodbe ali kar celota, izmišljena. Karkoli že počneš, nikoli svoje zgodbe ne vsiljuj drugim. Sploh ne svojemu naslednjemu partnerju. Ne bodo ti namreč verjeli.

A v času, ko žalujemo za tistim, ki nas je zapustil, nam je pogosto težko, ker ne poznamo pravega vzroka, zakaj smo ostali sami. Veliko ljudi se obremenjuje z zgodbo, ki mu je bila predstavljena in zaradi tega vidi sebe kot krivca, kar mu še dodatno utežuje, da bi se v življenju premaknil dalje in zaključil s procesom žalovanja. Tako za začetek, kot za razpad zveze, sta potrebni dve osebi in tudi krivdo, zakaj zveza ni uspela, je potrebno iskati pri obeh. Za začetek se zavedaj, da nisi samo ti krivec razpada zveze, temveč da sta kriva za to oba. Že to dejstvo ti bo olajšalo življenje v tistem obdobju.

Ljudje smo zanimiva bitja. Ni pomembno, katerega spola smo, ko nekaj v naših življenjih ne teče po naših predstavah, želimo izvedeti, kaj je vzrok temu. Tako je tudi pri ločitvah, želimo izvedeti pravi vzrok, zakaj je do nje prišlo. Prav je, da nas to zanima, saj se bomo lahko izboljšali le, če bomo res izvedeli pravi vzrok, zakaj smo ostali sami. A kot za mnogo drugih reči, povezanih z razmerji, je tudi tu ključna komunikacija s takrat že bivšim partnerjem. Brez tega je skoraj nemogoče izvedeti za pravi vzrok ločitve.

Pogosto si želimo do odgovorov priti hitro, a v tem primeru se ne izplača. Potrebno je zaključiti s procesom žalovanja, se od bivšega partnerja distancirati in pri sebi razmisliti o vsem, kar se je dogajalo v razmerju. Ne govorim le o zadnjih tednih ali dnevih, potrebno je analizirati vse, od začetka, saj bomo lahko le tako izvedeli pravi vzrok, zakaj je prišlo do ločitve.

Navkljub vsem zgodbam, ki sem jih slišal v življenju. Tako tistih, zaradi katerih so razpadle moje veze, kot tudi tistih, zaradi katerih so razpadle druge, je najpogostejši vzrok to, da je imel tisti, ki je odšel iz razmerja drugačna pričakovanja, ali povedano drugače, pričel se je v razmerju dolgočasiti. Izvzeta so tista razmerja, v katerih je prisotno nasilje, alkohol ali droge.

Če bi torej radi izvedeli pravi vzok, zakaj vas je nekdo zapustil se vprašajte, zakaj se je tisti pričel ob vas dolgočasiti. Razmislite o tem in si odgovorite na to vprašanje kar se da realno. V večini primerov boste ravno na ta način, skupaj z nekaj odgovori, ki vam jih da vaš bivši partner, prišli do pravilnega odgovora in možnosti, da v svoji naslednji vezi to popravite.

 

Ali obstaja pravilen način, kako sporočiti partnerju, da je vajine zveze konec? O tem si lahko več prebereš v zapisu “Kako zapustiti partnerja“.

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Dodaj odgovor

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar