Iti sam na počitnice z otroki zna biti poseben izziv. V svojem prejšnjem zapisu Samski v poletju sem pisal o tem, kako lažje preživeti poletne počitnice, če si samski. Zagotovo vas je kar nekaj takih, ki ste nedavno ostali samski in vam ob misli, da boste letošnje počitnice preživeli sami z otrokom, postaja neprijetno. To ne pomeni, da nimate radi svojega otroka ali otrokov, le ne veste, kako boste z njimi sami na počitnicah. Poseben izziv je to za tiste, ki še vedno preživljajo razne faze razpada zveze, o katerih sem pisal v zapisu Ravnokar sva se razšla – spopadanje s čustvi.

Pred leti, ko sem ostal sam, tudi jaz nisem bil prepričan, da bom sposoben preživeti počitnice na morju sam s hčerkama. Prvo leto, sem nekaj mesecev po tistem, ko sem ostal sam vseeno vprašal svojo bivšo, če bi šla z nami skupaj na počitnice. Začuda je bila takoj za. Sedaj, nekaj let za tem sklepam, da nihče od naju v tistem času ni bil pripravljen sam preživeti teden ali več s hčerkama nekje na dopustu sam.

Naslednje leto je bilo drugače. Navkljub temu, da sem se težko sprijaznil z dejstvom, da sem ostal sam, sem se prav veselil počitnic s hčerkama. Da bi mi bilo malo lažje, sem se odločil za isto destinacijo, kot prejšnje leto, saj sem vedel kaj me čaka. Prav tako pa je bilo primerno za otroke. Od takrat naprej so naše poletne počitnice vedno nekaj, česar se vsi trije veselimo že mesece pred odhodom. Za nas so počitnice čas, ki ga preživimo skupaj in počnemo, kar nam je ljubo. Tudi letošnjega poletja se že zelo veselimo.

Kaj storiti, da boš užival sam na počitnicah z otroci.

 

Za dobro počutje si odgovoren sam

To, da si za svojo srečo odgovoren sam sem zapisal že v marsikaterem svojih zapisov in priročnikov. Sliši se enostavno, a včasih ni. Ko nas zapusti dolgoletni partner, je pogosto tako, da sami za svojo srečo in dobro počutje ne znamo poskrbeti. Počutimo se, kot da je za to odgovorna oseba, ki nas je zapustila. A prej, ko bomo spoznali, da lahko sami poskrbimo za svoje dobro počutje, lažje nam bo tudi v našem odnosu z otroci. 

Ko boš srečen, bodo to začutili tudi oni. Na počitnicah je pomembno, da se tega zavedaš in oddajaš od sebe pozitivno energijo. Nalezljiva je. Otroci se bodo hitro nalezli tvoje sproščenosti in igrivosti. Tako boste skupaj lažje uživali v počitnicah.

 

Vključi otroke v planiranje in priprave

Ko smo sami se pogosto za počitnice odločamo v zadnjem trenutku ali po navdihu. A ko imamo otroke je to malo težje. Prav je, da se o počitnicah pogovoriš z njimi že mesece pred odhodom. Vprašaj jih, kaj si želijo, kaj bi radi doživeli, kam bi radi šli. Skupaj sestavite seznam, ki naj vključuje želje otrok in tudi tvoje želje. Ko boste skupaj ta seznam pregledali se skupaj odločite o destinaciji. Videl boš, kako bo to postal otrokom projekt, katerega se neizmerno veselijo.

Kak mesec pred odhodom si skupaj poglejte, kaj vse je možno početi ne vaši destinaciji. Skupaj preglejte možne aktivnosti. Tako boste tudi lažje skupaj pripravili seznam vsega, kar na počitnicah potrebujete. Ko boš šel pred počitnicami v trgovine kupiti vse potrebno vzami otroke s seboj. Skupaj nakupite potrebno. Naj si otroci sami izberejo kopalke, obutev, igrače za plažo, … Seveda je to povezano z družinskim proračunom, ki ga ne gre prekoračiti. Če boš otrokom dal jasna navodila tudi glede denarja, ki ga lahko porabite bo to zagotovo prijetna izkušnja za vse.

 

Planiraj in prepusti se

Ljudje smo si različni. Nekateri izmed nas radi planirajo svoje življenje za dolgo vnaprej, drugi se prepuščajo trenutnemu navdihu. Ko imaš otroke, je dobro dopust planirati, aktivnosti na dopustu pa prepustiti trenutnemu navdihu. Dobro je, če se že vnaprej pozanimaš, kje v bližini so primerne plaže, kje se da dobiti sladoled, kje je kakšna trgovina, igrišče, gostilna. Vse to ti bo pomagalo, da se odzoveš na trenutne želje otrok.

 

Ne pozabi na lastne želje

Prav je, da se vsi skupaj na počitnicah počutite prijetno. K temu spada tudi tvoje počutje. Če boš celotne počitnice podredil le željam otrok, je zelo možno, da se boš sam vrnil s počitnic utrujen. Povej svojim otrokom, da boš upošteval njihove želje, da pa si tudi sam želiš kaj doživeti. Povej jim, kaj to je in vključi jih v svoje aktivnosti. Kakšno ponočevanje vsak drugi dan mogoče res ni prava aktivnost na počitnicah z otroci. Če je to tisto, kar misliš, da te bo sprostilo, si za to raje planiraj kak podaljšan vikend s prijatelji in si takrat daj duška. Otroci bodo vseeno pričakovali, da boš zjutraj, ko se zbudijo v formi in pripravljen na razne aktivnosti.

 

Spodbujaj otrokov socialni čut

Otroci rabijo partnerja za igro in tudi več pozornosti, kot jo potrebujemo mi. V kolikor boš počitnice preživljal z dvema ali več otroci to ne predstavlja večjega izziva, saj so že od doma navajeni eden na drugega. Če pa boš sam z enim otrokom, bo ta od tebe pričakoval da se boš z njim ukvarjal. V obeh primerih pomaga, če otroke vzpodbujaš, da si iščejo nove znance med sebi enakimi. 

Lansko poletje sem preživljal sam počitnice na dveh čisto različnih destinacijah. Najprej smo bili na enem izmed številnih malih jadranskih otokov, kjer ni množičnega turizma. Hčerki sta večino dneva sicer preživeli v vodi, a sem bil v njuno življenje vseeno bolj vključen, kot potem ko smo se preselili na destinacijo, kjer je bilo turistov res veliko. Tam sta si našli vrstnike, s katerima sta skupaj plavali in se igrali.

Seveda ne moreš otroku kar povedati, da naj si na počitnicah najde prijatelje. Tako kot pri vsem ostalem, bodo tudi na tem področju imeli otroci za zgled svojega starša. Bodi toraj odprt do soljudi in ne zamujaj spoznavati druge obeh spolov. Boš videl, da se bodo tvoje želje po spoznavanju “nalezli” tudi tvoji otroci in počitnice bodo za vse bolj prijetne.

Naj bo letošnje poletje z otroci nekaj, česar se boste še vsi radi dolgo spominjali.

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Dodaj odgovor

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar