Je sex po ločitvi pravo “zdravilo”, da hitreje prebolimo bivšega partnerja? To vprašanje mi je pred časom postavila ena od bralk mojih zapisov. Malo sem pregledal, kaj vse sem v preteklosti že napisal in ugotovil, da o sexu oz. spolnosti ne prav veliko. Očitno sem prišel do točke, ko bom občasno več spregovoril tudi o tej temi. Že v zapisu “Kaj storiti po ločitvi” sem omenil, da bom pisal o sexu po ločitvi.

Vsi, tako moški kot ženske, smo nagnjeni k temu, da zadovoljujemo svoje potrebe. Čisto na dnu potrebne piramide so fiziološke potrebe, med katere spada tudi sex. Pomeni, da bomo v vsakem obdobju svojega življenja stremeli k temu, da zadovoljimo potrebo po sexu. Tudi po ločitvi, čeprav je takrat malo drugače.

 

Sex z bivšim partnerjem?

Naj kar takoj povem, da ta zamisel ni najboljša. Marsikdo od nas je poizkusil zapeljati bivšega partnerja z namenom zadovoljevanje telesnih potreb. Mogoče sta celo zapeljala eden drugega in potešila svoje telesne potrebe. Kaj pa se je zgodilo s čustvenimi potrebami? Kaj se je zgodilo z ločitvijo eden od drugega in prebolevanjem bivšega partnerja? 

Točno tako. Sex po ločitvi z bivšem partnerjem sicer pomaga zadovoljiti telesno potrebo, žal pa nam ne omogoča preboleti razpadlo razmerje in ne omogoča, da se v življenju pomakneš naprej. Zaradi tega je sex po ločitvi z bivšim partnerjem slaba zamisel. Več o tej temi si lahko prebereš v zapisu “Sex z bivšim partnerjem“.

 

Smo si moški in ženske različni?

Da! A brez skrbi, ne bom se ustavil pri kratkem enozložnem odgovoru. Ženske sex po ločitvi dojemate popolnoma drugače, kot ga dojemamo moški. Seveda ne obstaja absolutna resnica, ki je enaka za vse moške, kot tudi ne absolutna resnica, ki bi bila enaka za vse ženske. A vseeno je nekaj značilnosti, ki jih lahko povežemo glede na spol.

Najprej moški: po ločitvi so moški bolj nagnjeni k temu, da iščejo partnerke (lahko tudi več njih) ali pa si želijo sex z bivšo partnerko. Moški sex manj povezujemo s čustvi, kot ženske in želimo zgolj zadovoljiti telesno potrebo, ki smo jo zadovoljevali s svojo bivšo partnerko. Prav nič se ne bom zlagal, če zapišem, da letamo od cveta do cveta in iščemo sladki cvetni prah. Prepričani smo namreč, da bomo z zadovoljitvijo potrebe po sexu lažje preživeli ločitev in se premaknili naprej, a žal je to razmišljanje zmotno.

Kaj pa ženske: večinoma razmišljate nekoliko drugače kot moški. Glede na to, da vam ženskam sex pomeni tudi zadovoljevanje čustvenih potreb, nimate nobene težave s tem, da se mu za nekaj časa odpoveste. Večina vas ne čuti potrebe, da bi iskale naokoli moške in skočile z vsakim v posteljo samo zato, da bi zadovoljile svoje telesne potrebe. Veliko več vas je takih, da se po ločitvi dobivate z moškimi, a ne dovolite, da bi ti zmenki prerasli v zadovoljevanje telesnih potreb, v kolikor ne čutite s kakšnim teh moških posebno čustveno povezavo. Veliko bolj ste osredotočene na to, da “prebolite” bivšega partnerja in da se pomaknete v življenju naprej.

 

Kaj je torej rešitev?

Glede na to, da je sex ena od osnovnih fizioloških potreb moremo nekako poskrbeti, da se ta potreba zadovolji. Sex po ločitvi ni nikakršna tabu tema, le vprašanje časa je, kdaj si zopet najdemo partnerja. Kaj pa je prava rešitev za “prehodno obdobje” in kako dolgo naj bo to obdobje?

V svojem zapisu “Ravnokar sva se razšla – spopadanje s čustvi” sem zapisal, kaj vse doživljamo, ko nas zapusti partner. Pametno je počakati, da pridemo skozi vse faze, ki sledijo ločitvi, preden si najdemo drugega partnerja za sex. Seveda se ni potrebno odpovedati v tem času zadovoljevanju telesne potrebe po sexu. Rešitev je samozadovoljevanje.

Sex oz. spolnost je ena od osnovnih fizioloških potreb vsakega spolno dozorelega človeka.

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Dodaj odgovor

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar