Vsi smo že kdaj bili v situaciji, ko smo razmišljali o sexu z bivšim partnerjem. Navkljub temu, da smo se razšli s partnerjem nas še vedno telesno privlači, poznamo partnerjevo telo in vemo, kako se odziva na dražljaje, prav tako vemo, kaj lahko pričakujemo s partnerjeve strani. Ravno zaradi tega se nam pogosto tudi po razpadu partnerske zveze zdi, da je sex z bivšim dobra zamisel.

 

Vedno znova pa se sprašujemo: je sex z bivšim partnerjem dobra zamisel? 

Navkljub nedavni študiji, ki pravi da nam lahko sex z bivšim pomaga, da ga lažje prebolimo, se sam bolj nagibam v smer, da ta zamisel ni najboljša. A najbolje je, da si vsak sam ustvari mnenje o tej temi. Nesmiselno bi bilo te prepričevati v nekaj. Odločitve moremo sprejemati sami zase in z njimi potem tudi živeti.

Sex je ena od fizioloških potreb, te pa so zakoreninjene globoko v nas. Nekateri so mnenja, da je potreba po spolnosti primerljiva s potrebo po hrani in pijači. To je seveda najbolj ekstremno mnenje, s katerim se sam ne strinjam. Zagotovo je spolnost pomembna, a ne tako kot hrana. Ko se s partnerjem razidemo nas postane strah, da te potrebe ne bomo mogli več zadovoljiti, predvsem ne na nam prijeten način. Od tu tudi pogosti razmisleki o sexu z bivšim partnerjem. 

 

Zakaj je sex z bivšim dobra zamisel?

Nedavna študija, ki so jo izvajali globalno je pokazala, da tisti ki imajo spolne odnose z bivšim partnerjem razpad zveze hitreje prebolijo. V študiji so sodelovali predstavniki obeh spolov. Vsi so povedali, da jim je bilo lažje, če se je njihova zveza končala, so pa še nekaj časa vztrajali v spolnih odnosih z bivšem partnerjem in so se en od drugega počasi odvajali. 

Zaradi tega počasnejšega razdruževanja so se lažje spopadali s stresom, ki ga s seboj prinaša razpad partnerstva. Zveza torej razpada dlje in počasneje, kot bi sicer. Tudi v tem primeru se eden izmed obeh (ali oba) odločita, da nadaljnjo partnerstvo ni možno, a vseeno nadaljujeta s spolnimi odnosi. Endorfini, ki se sproščajo med sexom naj bi vplivali na našo zaznavo tako, da je do bivšega partnerja ne čutimo toliko negativnih čustev, kot bi jih sicer in nam s tem pomagajo hitreje preboleti razpad zveze.

 

In zakaj sex z bivšim ni dobra zamisel?

V zapisu “Ravnokar sva se razšla – spopadanje s čustvi” sem pisal o tem, kaj vse doživljamo, ko nas zapusti partner. Vsi gremo skozi vse te faze, seveda so pri nekaterih manj izrazite kot pri drugih in nekateri jih preživijo hitreje kot drugi. Vsekakor pa se mora s tem spopasti vsak posameznik. To je obdobje, ki ga kot par ne moreta reševati. Če boš iskal uteho pri bivšem partnerju in spraševal za nasvete, se žal obračaš na napačno osebo.

Ravno tako, kot ni prav, da za nasvete sprašujemo osebo, s katero smo se ravno razšli, tako ni prav, da ta oseba poskrbi za zadovoljevanje naših telesnih potreb. Potrebno se je oddaljiti in so ozreti v prihodnost. Sex z bivšim partnerjem pa je nekaj, kar nam to onemogoča. Zelo verjetno vsaj eden od obeh še vedno goji čustva do drugega in upanje, da se bo partner mogoče vrnil. Po sexu doživljamo ta čustva in upanja še močneje. 

Prav tako lahko eden od partnerjev, če ne oba, doživlja nelagodje. Do tega pride predvsem v primerih, ko sex za drugega ni več povezan z nežnostjo in čustvi temveč mu služi zgolj kot zadovoljevanje potreb.

 

Kaj je potem rešitev?

Ena izmed možnosti, ki jo imamo vsi je samozadovoljevanje. Vsi smo to počeli ali to počnemo. Težje je za tiste, katerih telesne potrebe je dolga leta zadovoljeval partner, saj je tak posameznik manj nagnjen k samozadovoljevanju in ima lahko pomisleke. Toda, če na to pogledaš zgolj s stališča zadovoljevanja telesne potrebe, potem je to boljša rešitev, kot pa iskanje drugih partnerjev za sex takoj po razpadu zveze.

Več o sexu po ločitvi oz. po razhodu s partnerjem si lahko prebereš v zapisu “Sex po ločitvi“.

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Dodaj odgovor

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar