Mojca je postopoma pričela čutiti spremembe, ki jih je prinašala nosečnost. Postajala je bolj utrujena in ni imela več toliko moči, kot je bila navajena. Kljub temu se je še naprej rada sprehajala z Janezom in obiskovala vadbo joge. Ni bila več v tako športni formi kot v preteklosti, a je vseeno sklenila, da nekaj aktivnosti potrebuje, saj se je po vadbi ali sprehodu bolje počutila. Tudi nakupe sta v zadnjih dneh opravljala skupaj, da Mojci ni bilo več treba nositi težkih vrečk.

Skupaj sta se odločila, da bodo po rojstvu otroka živeli v Mojčinem stanovanju, saj je bilo večje in je omogočalo, da v njem uredita tudi otroško sobo. Počasi sta pričela opremljati. Mojci je to predstavljalo veliko zadovoljstvo, saj je želela, da z ureditvijo stanovanja zaključita nekaj mesecev pred porodom. Večino vikendov sta ob občasni pomoči prijateljev preživljala tako, da sta urejala novo bivališče. Glede na to, da je bilo stanovanje opremljeno, večji posegi niso bili potrebni. Kljub temu sta se odločila, da del pohištva zamenjata s tistim iz Janezovega stanovanja. Veliko pohištva je bilo odveč, ampak ga je Janez kljub vsemu začasno shranil v klet. Prepričan je bil, da jima bo mogoče še koristilo.

Neko zgodnje sobotno zimsko popoldne, ko sta se vračala domov, je Mojca predlagala: “Od vseh teh nakupov sem postala lačna. Ko se vrneva domov, bom na hitro pripravila kosilo, kasneje pa greva lahko v kino ali gledališče. Obema bo prijalo malo sprostitve.” Janez se je z njenim predlogom strinjal. Ko sta prispela domov, je odložil nakupe v kuhinji in se umaknil v dnevno sobo. Vedel je, da bo Mojca nekaj časa kuhala, medtem pa je sedel v naslanjač, vzel časopis in preveril, kaj bi si lahko kasneje ogledala.

Iz kuhinje je zaslišal Mojco: “Janez, je možno, da nama je zmanjkalo krompirja?” Malo je razmislil in odgovoril: “V kleti ga imava še dovolj, grem po njega.” A je Mojca odvrnila: “Grem kar sama, hvala. Bom še pogledala, če sva tja spravila posodo, ki jo zadnje dni iščem.” Janez je ponovno odprl časopis in bral spored gledališča in kina.

Čez nekaj minut se je Mojca vrnila in razburjeno vstopila v dnevno sobo: “Ali ti sploh veš, kakšen nered je v kleti?! Kako lahko tako mirno posedaš v dnevni in bereš časopis? Že prejšnji teden si rekel, da boš pospravil. Ampak tebi je bolj pomembno, da počivaš, medtem ko jaz, ki sem noseča, kuham, pospravljam in potem še naletim na ta grozen nered v kleti. To pa je zdaj res preveč!”

 


 

Kaj takega (ali podobnega) se lahko zgodi vsakemu paru. Ni treba, da je ženska noseča. Pa tudi veš, zakaj se to dogaja? Ker imamo različno pojmovanje časa, ko rečemo, da bomo nekaj storili. Ko ženska reče moškemu, da je treba pospraviti klet (ali postoriti kaj drugega), misli, da je res že skrajni čas, da se stvar uredi in da bo moški ob prvi priložnosti poskrbel za to. Najbolje kar takoj. A vsekakor nisi pripravljena, da ko naslednjič ugotoviš, da stvar še ni urejena, naletiš na partnerja, ki brezskrbno počiva, bere, gleda televizijo ali počne karkoli drugega.

Na drugi strani pa moški, ko reče da bo nekaj storil, na to gleda drugače. Za nas pomeni, da bomo nekaj storili nekoč v bližnji prihodnosti, vsekakor pa ne takoj. Če ti moški reče. da bo poskrbel, da se nakopičena ‘nesnaga’ pospravi iz kleti, je zelo verjetno, da se bo tega res polotil, a ne kar takoj. Najpogosteje se lotimo dela takrat, ko je stanje tudi nam že tako moteče, da nismo več ravnodušni. Takrat namreč dejansko sklenemo, da bomo nekaj tudi ukrenili glede tega.

Seveda pa ste ženske v času nosečnosti še bolj občutljive. Prav je, da se moški tega zavedamo. A lahko si pridemo nasproti, da ne prihaja do prepirov. Seveda je treba vedeti, zakaj do njih prihaja in se zavedati razlik, ki se pojavljajo med spoloma. Ko se je ženska pripravljena nekoliko približati moškemu (in seveda tudi moški ženski), je zelo verjetno, da bo takih situacij manj.

Mojca in Janez sta se odločila, da bi pri naslednjem ultrazvoku rada izvedela, kakšnega spola bo njun otrok. Zakaj? Da bosta lahko izbrala primerno opremo otroške sobe? Tudi to, a predvsem bi se rada dogovorila, kako bo otroku ime.

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Veselim se tvojega komentarja!

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar