Advent. Mojca in Janez sta tako kot lani praznike preživela skupaj. Obdržala sta običaj in ob koncih tedna zamenjala televizor za knjige. Mojca je bila tista, ki je poskrbela, da sta imela dovolj knjig z božičnimi zgodbami, ki sta jih brala ob soju sveč. Adventni čas, ki se je skoraj že končal, je bil za oba nekaj čarobnega.

Janez je pred prvim adventnim vikendom presenetil Mojco. Medtem ko je doma izdelovala adventni venček in skrbela za dekoracijo, je šel po nakupih in prinesel obilo sestavin za peko. Med tednom nista imela veiko časa, a je kljub temu predlagal, da si ga vzameta toliko, da bi spekla kakšne piškote. Tako je v njunem stanovanju vedno pogosteje dišalo po sveže pečenih sladkostih.

Božično jutro. V Janezovem stanovanju, ki je bilo zadnji mesec njun skupen dom, je dišalo po cimetu in medenjakih. V kotu je stala božična smrekica in pod njo nekaj več daril kot leto prej. Skupaj sta se namreč odločila, da bosta nekaj pozornosti namenila staršem, ne le eden drugemu.

Praznični dan je minil v prijetnem vzdušju. Ko so popoldne starši odšli, je Mojca poklicala še prijatelje. Predlagala sta sprehod po čarobno okrašenem mestu in vsi so se strinjali. Hodili so po zasneženih ulicah, si ogledovli, kaj ponujajo stojnice, se smejali in se predajali čarobnosti božičnega časa. Ob lončku kuhanega vina so se dogovorili, da bodo skupaj v mestu praznovali tudi prihod novega leta. Mojca je predlagala, da se dobijo pri njiju, kjer bi pojedli silvestrsko večerjo.

Tisti večer sta se Mojca in Janez objeta vrnila domov. V stanovanju sta prižgala sveče, si zakurila v kaminu, se udobno namestila na kavču in Janez je pričel brati še njuno zadnjo božično knjigo. Sredi stavka ga je Mojca prekinila: “Janez, želim si, da bi bilo vedno tako! Ne le ta, vse božiče želim preživeti s teboj.” Janez ni ničesar odvrnil, le Mojco je malo bolj stisnil k sebi, jo nežno poljubil in nadaljeval z branjem. Ko je obrnil zadnjo stran knjige, je odvrnil: “Verjamem, da je na tem prazniku nekaj resničnega. Uresničila se mi je moja največja želja – biti s teboj vse božiče do konca najinega življenja.” Srečno je objel Mojco in jo močno stisnil k sebi. Prepletena v objemu sta zaspala.

Silvestrovo. Zjutraj sta spala dlje kot običajno. Že prejšnji dan sta namreč nakupila vse potrebno za večerjo, da se izogneta nakupovalni mrzlici zadnjega dne v letu. Janez se je odločil, da bo dan preživel v kuhinji in Mojco razvajal z različnimi jedmi. Dobro mu je uspevalo, a ko se je pričelo počasi temniti, je Mojca predlagala, da se lotita priprave večerje. Odprla sta si steklenico vina in se lotila dela. Mojca je bila tista, ki je poskrbela za okrasitev stanovanja in mize, medtem ko je Janez ustvarjal v kuhinji, iz katere je vedno bolje dišalo.

Prijatelji so počasi pričeli prihajati, bili so presenečeni, ko so vstopili v stanovanje, saj sta se Mojca in Janez resnično potrudila. Ko so vsi prispeli, so sedli k mizi in Janez jih je začel razvajati s skrbno pripravljenimi jedmi. Prijetne urice so minevale, a družbi se ni mudilo zapustiti toplega stanovanja in se podati na mestne ulice, v vrvež ljudi, kjer bi pričakali novo leto.

Bili so v svojem svetu, izkaterega niso želeli izstopiti. Počasi se je bližala polnoč, ko je eden izmed prijateljev predlagal, da bi se le podali na mestni trg in si ogledali ognjemet. A nikomur ni bilo do tega, tako so sklenili novo leto pričakati kar v stanovanju. Bilo jim je tako prijetno in zabavno, da so skoraj pozabili na uro. Ko je manjkalo le še nekaj minut do novega leta, jih je na to opozorila Mojca. Zadnje sekunde starega leta se je privila k Janezu in ga močno stisnila k sebi.

10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 … “Janez, letos bomo trije. Noseča sem! Srečno novo leto!”

Novo leto. Janez je bil presrečen. Pravzaprav ni mogel dojeti, kaj mu je Mojca povedala. Novica ga je popolnoma presenetila: “Mojca, rad te imam. Veselim se za naju, no, bolje rečeno za nas tri. Si me pa presenetila s to novico! Kako dolgo pa že veš, da si noseča?” Mojca ga je pogledala globoko v oči: “Ne dolgo, kakšen dan pred božičnimi prazniki sem šla k zdravniku. Mislim, da je to posledica najine prve strastne noči, ko sem se vrnila k tebi. To leto bo za naju res nekaj novega in posebnega, a prepričana sem, da bova skupaj zmogla.”

 


 

Bo Mojčina nosečnost vplivala na njun odnos? Odgovor na to vprašanje boš našel v naslednjih zgodbah.

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Veselim se tvojega komentarja!

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar