Mojca se ni dolgo jezila na Janeza. Preveč je bila vesela ob rojstvu hčere, da bi mu zamerila proslavljanje. V bistvu je bila le nekoliko prizadeta, ker tega nista doživela skupaj in so ji ob strani stale prijazne, a tuje osebe. Ko jo je Janez nežno pobožal po licu, je bila srečna. Vedela je, da bodo skupaj zmogli vse.

Le nekaj kratkih dni sta Mojca in Kaja ostali v porodnišnici. Ko je le imel čas, je Janez prišel k njima. Vedno je bil pozoren do obeh, hkrati pa je v času, ki mu je še ostajal, urejal stanovanje, saj je želel, da bi bil njun prihod domov nekaj posebnega. Ko je izvedel, kdaj se bosta vrnili, si je vzel očetovski dopust, da bodo prve tedne lahko preživeli skupaj. Po seznamu, ki ga je dobil v porodnišnici, je skrbno pripravil vse potrebno. Že tako je bil previden voznik, a tokrat je vozil še posebno budno in spremljal vse okoli sebe. 

Mojca je bila presenečena, ko je odprla vrata stanovanja. Vse je bilo okrašeno, v stanovanju je bilo na desetine balonov in otroška soba je bila polna plišastih igrač. Bila je srečna, da je Janez vse tako lepo uredil. Pravzaprav je bila prepričana, da bo tako, a se je kljub temu neizmerno razveselila.

Kajo sta nežno položila v posteljico in Janez se je takoj ponudil, da pripravi kosilo. Iz kuhinje so prihajale vonjave, ki jih še ni bila navajena. Čeprav utrujena, je vstala s kavča in odšla pogledat, kaj se dogaja. Ko je vstopila v kuhinjo, se je nasmejala. Polica ob kuhinjskem pultu je bila polno založena s kuharskimi knjigami, predvsem s takšnimi z recepti za doječe mame. Iz omare je vzel kozarec in Mojci natočil vino, a ga je zavrnila: “Zdaj ko dojim, za Kajo ni najbolje, če pijem vino. Vem, da si to storil iz prijaznosti, a namesto vina bi raje sok.”

Kosilo je bilo ravno kuhano in postreženo. Sedla sta k mizi, da si privoščita zdrav obrok, ko sta iz otroške sobe zaslišala jok. Janez se je vidno ustrašil, a ga je Mojca hitro pomirila: “Nič ne skrbi, saj se boš navadil. Le lačna je. Ravno toliko je ura, da potrebuje naslednji obrok. Očitno bomo potrebovali nekaj dni, da se navadimo na nov ritem življenja, a videl boš, da je čisto enostavno. Le vsakih nekaj ur bo jedla, drugače pa večinoma spala.”

Po Kajinem zadnjem večernem obroku so vsi trije prijetno utrujeno zaspali. Sam pri sebi se je Janez veselil, ker mu naslednji dan ne bo treba v službo. A njegovo prepričanje, da si bo v teh dneh spočil in si nabral novih moči, je bilo zmotno. Imel je občutek, kot da ni niti še zaspal, ko ga je zopet prebudil jok. Mojca je vzela Kajo k sebi, si jo položila na prsi in počakala, da se je drobcena deklica najedla, preden jo je vrnila v posteljico.

Naslednje jutro, po še enem nočnem obedu, se je Janez vidno utrujen prebudil, zehal in najprej vprašal Mojco: “Ti, kako dolgo pa bo tako? Ne vem, če bom lahko preživel s tako malo spanja.” Ona mu je le odvrnila: “Lahko si prebereš v kakšni izmed knjig, ki si jih kupil, pa tudi na spletu veliko piše o tem. Dragi, moral se boš hitro navaditi na nočno prebujanje, to bo namreč zdaj naš vsakdan.”

 


 

Da, res je, moški smo strašno ponosni, ko postanemo očetje. A ko nas prične otroški jok ponoči buditi, smo zaspani in utrujeni. Prihod novega družinskega člana nam lahko predstavlja velik stres. Seveda je tako tudi za ženske, le da one tega ne doživljajo kot stres. Na splošno se na nove situacije navajamo počasneje, poznam pa tudi moške, ki so se le stežka navadili na dejstvo, da jim je nekaj kratilo nočni počitek, pa čeprav je bil to njihov otrok.

Bodimo ženskam v oporo! Ne le prve dni, ko se vrnejo iz porodnišnice, ne le v času, ko je težko, temveč vse življenje. Verjemite mi, obrestovalo se vam bo. A ravno prvi družinski dnevi so za vse pomembni. Hitreje ko se navadimo eden na drugega in sprejmemo ritem, ki ga prilagodimo glede na ritem otroka, laže nam bo in doživljali bomo manj stresa. V tem času je ženska tista, ki nekajkrat dnevno doji otroka, odvzemimo ji nekaj skrbi in poskrbimo, da bodo tudi ostala dela v gospodinjstvu opravljena.

Le kako se bo mlada družinica privadila na skupno življenje, se bo zaradi nove družinske članice spremenil tudi odnos med Mojco in Janezom? Več o tem pa v prihodnjih zgodbah.

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Dodaj odgovor

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar