Osnova vsakega partnerskega razmerja je telesna privlačnost, saj brez nje ni interesa, da bi se partnerski odnos pričel razvijati. Ko se moški in ženska spoznata (velja tudi za istospolne pare) in če ne obstaja obojestranska telesna privlačnost, lahko ostane pri prijateljstvu, kaj več se težko razvije. In kaj pravzaprav je telesna privlačnost? Nič drugega kot to, v kakšni meri so nam fizične oz. telesne lastnosti druge osebe prijatne, estetske ali privlačne. Vključuje splošna merila, ki so enaka za vsa človeška bitja na našem plantu, kot tudi merila, ki so se razvila v posameznih kulturah ali družbah ter preference posameznika.

 

Kaj je torej tisto, kar iščemo eden pri drugemu?

Moške privlačite ženske, ki ste praviloma mlajše od nas, imate simetričen obraz, polne prsi in ustnice ter nizko razmerje med pasom in boki. Na drugi strani pa ženske privlačimo visoki moški z visoko stopnjo obrazne simetrije, izrazito moškimi obraznimi potezami, širokih ramen, ožjim pasom in trupom, ki je v zgornjem delu širši, kot v spodnjem delu. Drage ženske, sedaj veste, zakaj toliko časa posvečamo opazovanju vaših prsi in bokov. Ja vemo, nekateri izmed nas to včasih počnemo preveč očitno. A z vsemi modnimi dodatki nam pogosto niste v pomoč, saj se sprašujemo, če je v resnici vse videti tako tudi, ko ste brez oblačil.

 

Skozi zgodovino se je razumevanje lepote močno spreminjalo.

V času baroka so bile privlačne ženske, za katere danes pogosto rečemo, da so malo bolj okrogle. Najlepši primer privlačnih žensk tega obdobja je mogoče občudovati v delih Rubensa, ki so med drugim razstavljena tudi v pariškem Louvru. Te ženske, ki so veljale kot telesno privlačne v tistem obdobju, nimajo prav nič skupnega z ženskami, ki jih najdemo na današnjih aktih ali na naslovnicah revij. Prav tako je še vedno možno videti starejše erotične fotografije, na katerih so ženske poraščene, tudi to je ravno v nasprotju z današnjim dojemanjem privlačnega. Okus se je skozi stoletja močno spremenil.

 

Pogosto se zgodi, da telesno privlačnim ljudem pripišemo tudi inteligenco, poštenost in zvestobo.

Neposredna povezava ni bila nikoli dokazana. A v naših zaznavah si radi ustvarimo sliko, da ima oseba, ki nas telesno privlači tudi te lastnosti. V taki osebi namreč vidimo partnerja, ki se nam zdi primeren za naše potomstvo. Splošno zdravstveno stanje, pozitivne lastnosti in telo, ki nas privlači so faktorji, zaradi katerih si želimo imeti s tako osebo otroke.

 

In kdaj ugotovimo, če nas nekdo telesno privlači?

Zelo hitro! Večina ljudi za to potrebuje zgolj 1-2 minuti od trenutka, ko nekoga zagledamo. V tem času se pogosto tudi že odločimo, če želimo imeti s to osebo spolne odnose. Ravno telesna privlačnost je tista, ki jo ljudje pogosto zamenjujemo z zaljubljenostjo ali ljubeznijo. A do tja je še dolga pot. Sama po sebi še ni zadostna, da zaradi nje sploh pride do ljubezni, je prva stopnica na poti do tja, osnova za Piramido Odnosov in je potrebna, da pride do spolnosti.

 

Ko spoznaš nekoga, ki te telesno privlači in se ti zdi, da je telesna privlačnost obojestranska, je dobro o tem tudi spregovoriti. Danes pogosto oseba, ki drugi reće, da jo privlači, velja kot nekoliko drugačna. Ravno zaradi tega nas je pogosto strah o tem spregovoriti. A če tega ne storimo tudi ne moremo vedeti, kako nas dojema oseba, ki smo jo spoznali.

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Dodaj odgovor

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar