Na vprašanje zakaj varamo je bilo do danes že napisano veliko različnega. Novodobni strokovnjaki za partnerske odnose ponavadi razčlenjujejo vzroke med spoloma. Moški varajo, ker jim partnerka ni več telesno privlačna, ker se dolgočasijo ali ker se ni počutil spoštovanega. To so seveda le trije najpogostejši vzoki, ki se jih danes omenja. Na drugi strani se ženske, po izsledkih teh istih strokovnjakov, odločajo prevarati partnerja, ker jih partner več ne zapeljuje, se počutijo zapostavljene ali jim partner več ne daje občutka ženskosti.

Vsi se stinjamo, da je varanje nedopustno. Ko prevaramo svojega partnerja ali smo prevarani, se počutimo razočarani in prazni. A zakaj varamo navkljub temu? Zakaj se to dogaja tudi pri parih, ki so srečni? So razlogi, da se odločimo prevarati svojega partnerja ti, ki sem jih naštel malo prej? Pravi vzroki, zakaj ljudje varamo so biološko pogojeni in nad njimi nimamo nadzora. Odgovor, ki marsikomu ne bo všeč, a prav je da se tega zavedamo. Strokovnjakinja za bioantropologijo dr. Helen Fisher, je v svoji knjigi Anatomija ljubezni opisala prirodoslovno zgodovino varanja (tudi drugih področij, ki pa se jih v tem zapisu ne dotikam), temelječ na dolgoletnih nevroznanstvenih raziskavah. V svojem delu nam predstavi biološke in fiziološke mehanizme, ki delujejo v nas in predstavljajo temelj tudi za naše dojemanje partnerskega odnosa.

 

Varanje se nikoli ne bo končalo, vedno je bilo in vedno bo prisotno

Ne glede na zavedanje, da je nekaj nedopustnega, se pojavlja v vseh kulturah, med vsemi verami, v vsaki socialni strukturi in v vseh časovnih obdobjih. Če kdo misli, da v državi kjer živi, njegovi starostni skupini ali veroizpovedi obstaja nekakšna zaščita pred varanjem, ga moram razočarati. Tako razmišljanje je napačno. Vsakemu izmed nas se lahko zgodi. Skozi zgodovino je bilo varanje vedno prisotno in nič ne kaže, da bi se v kratkem končalo. Iskanje vzrokov v dinamiki partnerskega odnosa ali sprememb telesnih značilnosti partnerja nam torej ne bo prineslo resničnih vzrokov, tudi iz tega ne moremo pridobiti zaključkov, da se nam to v prihodnosti ne bo zgodilo.

 

Tako moški kot ženske smo nagnjeni k varanju

Že v začetkih človeštva se je razvil v nas dvojni reprodukcijski sistem: serijska monogamija in skrivnostno prešuštvo. Raziskave kažejo, da ima varanje ključno vlogo za reprodukcijo in zagotavlja nadaljevanje vrste. Vsi se strinjamo, da je zadnje kar si nekdo predstavlja, ko prevara svojega partnerja, nosečnost. V današnjem času je že tako, a genetski zapis v naših telesih ima svoje korenine iz časa, ko je bila spolnost z različnimi partnerji zagotovilo, da bomo imeli genetsko različne potomce in da bodo najmočnejši izmed njih preživeli in nadaljevali naš rod.

 

Monogamija ni naravna

Na našem planetu je med sesalci, med katere spadamo tudi ljudje, zgolj tri odstotke takih vrst, ki si izberejo partnerja za življenje. Ljudje ne sodimo v to skupino. Če besedo monogamija razčlenimo pomeni enega partnerja, ne pa spolnost z eno osebo. Spolna monogamija je socialni konstrukt, ki se je pojavil v času kmetijske revolucije in ima svojo osnovo v zagotavljanju potomstva in dedovanja znotraj družine. Spolna monogamija se ne povezuje z ljubeznijo in v naravi ne obstaja. Je družbeno sprejemljiv koncept, ni pa naraven.

 

Ali torej obstaja upanje za zvestobo

Vsekakor. Navkljub našemu genetskemu zapisu, ki nas spodbuja, da poskrbimo za kakovostno nasledstvo (kar nekateri lahko uporabljajo kot opravičilo za varanje), je ena največjih značilnosti človeka svobodna volja. To nas ločuje od drugih sesalcev, ki sprejemajo svoje odločitve zgolj instinktivno.

Kot vrsta se razvijamo na podlagi zavestnih odločitev, ki jih v svojih življenjiih sprejemamo. Taka je tudi zavestna odločitev o zvestobi trenutnemu partnerju. Zapomni si: spolna monogamija je zavestna izbira. Naj te v odnosu vodijo tvoja zavestna razmišljanja, ne biološki nagon.

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Dodaj odgovor

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar