Zadnji gradnik v piramidi odnosov je zaupanje. To ne pomeni, da je manj pomembno kot telesna privlačnost ali medsebojno spoštovanje, pomeni pa, da ga dosežemo takrat, ko to dvoje že obstaja. Šele ko je vzpostavljeno zaupanje lahko govorimo tudi o ljubezni. Hkrati pa je tudi gradnik s katerim ima, zaradi različnih vzrokov, največ ljudi in parov težave.

 

Kaj pomeni zaupanje?

Kar veliko je različnih definicij in opredelitev. Kar nekaj teh opredelitev je strokovnih in kompliciranih. A kot pri večini reči je tudi tu bolje podati enostavno razlago. Ko nekomu zaupamo, se v njegovi bližini počutimo tako telesno kot tudi čustveno varni ter smo mišljenja, da se na to osebo lahko zanesemo. Je nekaj, kar lahko dva, ki sta v partnerskem razmerju skupaj gradita. Zaupanje ni nekaj, kar bi lahko zahtevali ali pričakovali od druge osebe, je svobodna odločitev vsakega posameznika.

 

Kako se gradi zaupanje v partnerskem odnosu?

Počasi in postopoma. Kako si lahko prepričan, da je prav zaupati nekomu? Na to vprašanje pogosto ne najdemo odgovora, tudi ko smo v razmerju z nekom že dolgo časa. Na začetku razmerja pa je še toliko težje. Najbolje je zaupati lastnim instinktom o drugi osebi in načinu, kako se ta oseba vede do nas. Na osnovi tega tudi sprejemamo ljudje odločitve, če bomo drugemu zaupali.

V normalnem partnerskem odnosu je pomembno, da oba partnerja zaupata tako eden drugemu, kot tudi, da zaupata vsak sebi. Zaupanje ne moreta zgraditi, če je na to pripravljen le eden od obeh. Ko dva pričneta graditi zaupanje je najpomembnejše, da sledita naslednjim dvem vodilom.

 

Je moj partner ob meni, ko ga potrebujem (in jaz ob njem)?

Ne govorim o fizični prisotnosti, temveč čustveni opori. Te partner posluša in podpira? Se odziva na tvoje težave, skrbi in strahove? Ti partner pokaže sočutje in ga resnično zanima, kaj se dogaja s teboj? Oseba, ki je vredna zaupanja nam to pokaže, saj ji ni vseeno, kaj se z nami dogaja. Prav tako nam taka oseba zaupa, da vemo sami, kaj je najboljše za nas. Partner, ki tega ne kaže tudi ne kaže, da ti zaupa.

Prav tako ne smem pozabiti omeniti, da se v zdravem partnerskem odnosu partner, ki nam zaupa, nikoli ne odzove tako, da bi ogrozil našo varnost, ali nas želel čustveno ali fizično prizadeti. Vsak izmed nas si zasluži biti v razmerju z nekom, s komer lahko rešuje težave na zaupanja vreden način.

 

Ali moj partner pove kaj misli in stori kar reče (počnem sam isto)?

Drug način, s katerim nam oseba kaže, da ji lahko zaupamo je, ko si besede in dejanja te osebe niso nasprotujoča. Zagotovo si že slišal frazo “Samo besede so ga”. To največkrat pomeni, da so dejanja te osebe nasprotujoča temu, kar pove. Naj navedem primer: Če ti nekdo reče, da te ima rad in da ti zaupa a se hkrati obnaša destruktivno, so si njegove besede in dejanja nasprotujoča. Ko imaš nekoga rad ali mu zaupaš, mu to tudi pokažeš.

Danes je žal veliko primerov, ko je eden izmed partnerjev tak, da želi nadzirati drugega. Želi vedeti, s kom telefonira, s kom si dopisuje, kje se nahaja. Tako obnašanje ni znak zaupanja v nekoga. Pogosto izvira iz tega, da taki ljudje ne zaupajo sami sebi. Ko namreč zaupamo nekomu ni potrebe po tem, da bi nadzirali življenje te osebe. Če svojemu partnerju in tudi sebi zaupamo, je vseeno, s kom naš partner komunicira ali s kom preživlja del svojega časa. Zaupanje v partnerja pomeni tudi, da če je partner s kom, ki želi razdredi naše partnerstvo, zaupamo partnerju da tega ne bo dopustil.

 

Moje zaupanje je bilo v preteklosti zlorabljeno. Je možno, da ponovno nekomu zaupam?

Čisto normalno je, da imamo težave z zaupanjem, če smo bili v preteklosti prevarani ali je bilo naše zaupanje zlorabljeno. Nekaj kar zagotovo pomaga je, da se zavemo, da naš novi partner ni oseba, zaradi katere je prišlo do izgube zaupanja. Prav tako se ne spodobi, da zaključki o novi osebi v svojem življenju temeljijo na govoricah drugih. Tudi če smo bili v preteklosti izigrani nam to ne daje pravice, da sedaj poizkušamo nadzorovati življenje novega (ali starega) partnerja. Kot sem že zapisal je zaupanje izbira in izgradnja zaupanja potrebuje čas. Ko pričnemo razmerje z novo osebo, ali ko želimo popraviti svoje partnersko razmerje, v katerem je bilo zaupanje porušeno, se odločimo, da bomo tej osebi zaupali. V kolikor tega nismo sposobni, je možno, da na partnersko razmerje nismo pripravljeni.

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Dodaj odgovor

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar