Zagotovo se vsi strinjamo, da so zmenki nekaj prijetnega. A vedno tudi ni tako. Bolj ali manj sem samski že zadnjih pet let, deloma zato ker sem se sam tako odločil, deloma pa zaradi znamenj, ki sem jih dobil od žensk, s katerimi sem šel kdaj na zmenek. Možno je, da mi je preveč udobno biti samski in se ne ozirati na nikogar. Lahko si misliš tudi, da nimam potrpljenja za žensko v svojem življenju, ali pa da sem sem zgradil okoli sebe obrabni zid, ker se bojim da bi bil prizadet. 

Ko končamo dolgotrajno zvezo je pomembno, da si vzamemo čas zase. Da ne hitimo v naslednje razmerje, tudi če mislimo da smo, nanj nismo pripravljeni. Večinoma se te zveze, ki se pričnejo hitro po tem ko ostanemo sami, obsojene na neuspeh. Zakaj? Ker še vedno nismo predelali pri sebi prejšnje. Več o tem in fazah, ki jih je potrebno preživeti po tem, ko ostanemo sami najdeš v mojem zapisu Ravnokar sva se razšla – spopadanje s čustvi.

Zakaj torej ostajamo včasih samski še mnogo let po tem, ko imamo za seboj razpad dolgoletne zveze? In kaj je tisto, na kar moremo biti pozorni, ko se zopet odločimo da je čas iti s kom na zmenek?

 

Zakaj ostajamo samski?

Nekaj odgovorov na to vprašanje sem že zapisal. Dejstvo je, da na začetku okoli sebe zgradimo visok zid. Obrambni zid, ki ga še dodatno okrepimo, le da se ne bi zrušil. Tako smo osredotočeni na obrambo sebe, da od sebe odženemo vse osebe, ki nam stopijo preblizu. Bojimo se namreč, da bomo zopet razočarani. Enostavno v tem času nismo zmožni zaupati. Sčasoma se ta obrambni zid rahlja. Ljudi pustimo zopet bliže, a smo navkljub temu previdni. Novega razočaranja namreč ne želimo in če samo zaslutimo, da se nam kaj takega lahko zgodi, se zopet skrijemo za svoj obrabni zid in odženemo osebo, ki nam je stopila preblizu. 

Sami bomo vedeli, kdaj se naš obrambni zid poruši do te mere, da smo zopet pripravljeni v svoje življenje spustiti druge osebe. A z vsakim razočaranjem, ki ga doživimo je obrambni zid okoli nas malo višji, popolnoma nikoli ne izgine. Da bi torej lahko znova zaupali novi osebi, ki vstopi v naše življenje, moramo razčistiti svoj odnos z osebami, ki so naše življenje zapustile in sami s seboj.

 

Na kaj moramo biti pozorni?

Kaj so torej tista znamenja, na katera je potrebno biti pozoren, ko se odločimo da bomo zopet šli s kom na zmenek? Pravzaprav odgovor na to vprašanje v sebi vsi poznamo. Toda v trenutku, ko smo na zmenku z osebo, ki nas telesno privlači, nam to včasih “zamegli” presojo. Nasproti sebe vidimo le osebo, s katero želimo biti in nismo pozorni na znamenja, ki nam lahko povedo, da ta oseba za nas mogoče ni prava.

 

Izražanje sovraštva o bivšem partnerju

Sprva sem bil celo mnenja, da je dobro, če se lahko oseba s katero si na zmenku pogovarja o svojem bivšem partnerju, njegovih napakah in razlogih, zakaj nista več skupaj. No, nekaj je odkrito govoriti o svojih bivših izkušnjah, nekaj čisto drugega pa izražanje sovraštva oz. kazanje na napake bivšega partnerja. 

Samo razmisli, koliko negativne energije in sovraštva taka oseba lahko prinese v tvoje življenje. Več o vplivu energije na naše odnose je zapisala Janja v svojem zapisu Odpuščanje je naša energija. Navkljub temu, da te mogoče oseba telesno privlači je bolje, da se takoj od nje oddaljiš, saj v svojem življenju ne potrebuješ negativne energije.

 

Vse se vrti okoli druge osebe

Si na zmenku z osebo in vse se vrti samo okoli te druge osebe. Te je kaj vprašal o tebi? Ga zanima kaj so tvoje strasti, kaj te veseli? Te mogoče prekinja ko pripoveduješ kaj o sebi in ti pove svojo zgodbo, ki se nanaša na isto tematiko? Ko pričneš spoznavati novo osebo je pomembno, da se spoznavata oba. Če drugo osebo ne zanima, kaj se dogaja v tvojem življenju se vprašaj, kako se umestiti v njegovo življenje ali biti v razmerju s to osebo, pri kateri se vse vrti samo okoli nje.

 

Prehitro postane preveč resen

Te po prvem zmenku ta oseba neprestano kliče in ti pošilja sporočila? Saj nič ne rečem, lepo je imeti v krogu poznanih nekoga, ki ti izraža naklonjenost. Toda eno je naklonjenost, drugo pa želja po tem da bi te kontroliral. Seveda obstaja še druga možnost, da te ne želi kontrolirati temveč da bi že po nekaj zmenkih oseba želela, da se preseliš k njej in da bosta skupaj živela srečna do konca svojih dni. Tako obnašanje je značilno za ljudi, ki imajo malo prijateljev in so bolj introvertirani, saj težje spoznavajo druge.

 

Vsako novo razmerje naj bi se razvijalo lepo počasi. Ni potrebno da hitiš. Ko boš prebolel bivšega partnerja in se odločiš, da si zopet pripravljen iti na zmenek s kom naj bo to lahkotno, zabavaj se. To namreč pričakuje tudi oseba s katero greš na zmenek. Sprosti se in uživaj v družbi!

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje.

Veselim se tvojega komentarja!

Tvoj email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

oddaj komentar